Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kuralları belirleyen Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzunu güncelledi. Yeni düzenlemeler, ürün etiketlerinden menü bilgilendirmelerine kadar birçok alanda önemli değişiklikler getirdi. İşletmelerin 31 Aralık 2026’ya kadar düzenlemelere uyum sağlaması gerekiyor.
YANILTICI İFADE VE GÖRSELLER KALDIRILIYOR
Yeni kılavuza göre, gıda etiketlerinde yanıltıcı görsel ve ifadeler kullanılamayacak. Margarinlerde, tereyağını çağrıştıracak süt, yayık, güğüm gibi görseller yasaklandı. Bitkisel yağlarda, zeytin veya zeytin ağacı görsellerine ve "zeytinyağı tadında" gibi ifadelere yer verilemeyecek. Peynir aromalı ürünlerde, "peynirli" yerine "peynir aromalı" ifadesi kullanılacak. Yenilebilir buzlarda, inek veya koyun gibi hayvan görselleri olmayacak. Endüstriyel gıdalarda, "ev yapımı" ifadesi artık kullanılamayacak. Süt ürünleri etiketlerinde, "köy", "ev", "geleneksel", "çiftlik" ve "yüzde 100" gibi ifadeler yasaklandı.
Yer fıstıklı baklava etiketinde yalnızca "fıstıklı" yerine "yer fıstıklı" ifadesi yer alacak. Yoğurt içeren ürünlerde ve kebapların etiketinde yoğurtlu kebap olarak açıkça belirtilmek zorunda. Kahve dışında bileşen içermeyen ürünlerde "yüzde 100 kahve" ifadesi kullanılabilecek.
VEJETARYEN VE VEGAN ÜRÜNLER BELİRGİN OLACAK
Toplu tüketim yerlerinde, vejetaryen ve vegan ürünler açıkça belirtilmek zorunda olacak. Menüler, broşürler, dijital ekranlar veya karekodlar aracılığıyla bu ürünler hakkında bilgi sunulacak. Ancak bu ürünlerin, hayvansal kökenli gıdaların ikamesi algısı yaratacak şekilde tanıtılması yasak olacak. Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2026’ya kadar yeni düzenlemelere uyum sağlamakla yükümlü olacak. Bu tarihten sonra düzenlemelere uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacak.