Somut olmayan kültürel miras, bir toplumun kimliğini yansıtan, kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi, beceri ve uygulamaları içerir. Bu miras; dil, müzik, dans, el sanatları, ve mutfak kültürü gibi birçok alanda kendini gösterir. Somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları ise bu değerleri yaşayan birer arşiv olarak günümüze ulaştıran ve geleceğe aktaran kişilerdir. Ülkemizde de çeşitli meslek dallarında bu kültürel mirasları yaşatan ustalar vardır. Yok olmaya yüz tutmuş birçok meslek, son ustaları tarafından yaşatılıyor. Bu mesleklerden bir tanesi de el dokumacılığı mesleği.
KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI ÇIRAKLIK YILLARINI ANLATTI
Kıvanç Kürbaba, 7 yaşında çırak olarak başladığı mesleği günümüzde yaşatmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanına sahip olan Kıvanç Kürbaba, 7 yaşındayken, çıkrık masasında ip sararak işe başladığını söyledi. Günümüzde 5 tane dokuma tezgahı olduğunu belirten Kürbaba, Usta öğretici olarak Halk Eğitim Merkezlerinde kurs veriyor. Kürbaba, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Çıraklıktan yetişmeyim 7 yaşımdan beri Adana'da el dokumacılığı yapıyorum. İlk başlarda çıkrık masasında ustalarıma ip sararak işe başladım. Şu an, 5 tane dokuma tezgahım var ve genellikle kumaş dokuması yapıyorum. Usta öğreticisi olarak Halk Eğitim Merkezlerinde kurs veriyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı kartı verildi. Bakanlık tarafından verilen bu sanatçı tanıtım kartlarını, geleneksel sanatları yaşatan ustalar alabiliyor" dedi.
"MESLEK YOK OLUP GİDECEK"
Adana'da hala mesleğini icra eden Kürbaba, gençlerin mesleğe ilgisinin olmadığını söylüyor. Adana'da bu mesleği icra eden tek kişi olduğunu belirten Kürbaba, eğer bu işe değer verilmezse mesleğin yok olup gideceğini ifade etti.
"Gençlerin bu mesleğe ilgileri yok. Şu anda çırak yetiştiremiyoruz. Yeni nesil, bu tür mesleklere yönelmiyorlar. Adana'da bu işi yapan benden baka kimse yok. Öğrencilerim var onlara bu mesleği öğretiyorum ama benim gibi yapabilen yok. Öğrencilerimde bu işi meslek edinmek için öğrenmiyorlar. Bu mesleğe eğer destek verilmezse yok olup gidecek" ifadelerini kullandı.
"100 YIL DAYANABİLİYOR"
Kültürel miras taşıyıcısı Adanalı Kürbaba, ürünlerini özel olarak Adana pamuk ipinden ürettiğini söyledi. Adana pamuk ipinin 100 yıl ömrü olduğunu belirten Kürbaba, ipin özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:
Ben ürünlerimi Adana pamuk ipinden yapıyorum. Adana pamuk ipi, alerji alerji yapmaz. Kışın sıcak yazın ise serin tutar. Adana Pamuk ipi uzun ömürlüdür, bu ipten üretilen ürünler 100 yıla kadar dayanabilir. Ayrıca, Antibakteriyel bir ip türüdür" dedi.