Türkiye'de genç nüfusta obezite oranı alarm veriyor. Hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalara olan ilgi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının giderek azalması, gençlerin sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldi.  

Polatlı'da TARSİM Tarım Sigortası bilgilendirme toplantısı düzenlendi Polatlı'da TARSİM Tarım Sigortası bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Genç Nüfusun Beslenme Alışkanlığı Değişti Obezite Arttı!  (3)

OBEZİTE ORANI ARTIYOR 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmalarda, 15-24 yaş arası gençlerin obezite oranının yüzde 3,8’den yüzde 4,6’ya yükseldiği görüldü. Cinsiyet bazında incelendiğinde ise genç erkeklerde obezite oranı 2016 yılında yüzde 3,5 iken günümüzde yüzde 4,8 seviyelerine çıktı. Genç kadınlarda ise bu oran 2016’da yüzde 4,1’den yüzde 4,5’e yükseldi. 

Normal kilolu gençlerin oranında yaşanan düşüş ise dikkat çekti. 2016 yılında yüzde 66,4 olan bu oran, günümüzde 64,3’e kadar geriledi. 

Genç Nüfusun Beslenme Alışkanlığı Değişti Obezite Arttı!  (2)

MEYVE SEBZE TÜKETİMİ AZALDI 

Araştırmalar, gençlerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarının zayıfladığını da ortaya koydu. 2016’da 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 48,2’si günde bir kez veya daha fazla meyve tüketirken, büyük bir düşüş yaşanarak bu oran günümüzde 40,3’e geriledi. Benzer bir durum sebze ve salata tüketiminde de görüldü. 2016’da gençlerin yüzde 56,1’i günde en az bir kez sebze veya salata tüketirken, bu oran 2023 yılında yüzde 49,1’e geriledi.  

HAREKETSİZ YAŞAM TETİKLEDİ 

Uzmanlar, genç nüfustaki bu olumsuz tablonun ardında dijitalleşmenin getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, hızlı tüketilen sağlıksız gıdaların yaygınlaşması ve sosyal medya etkisiyle değişen yeme alışkanlıklarının yattığını ifade etti. Özellikle gençlerin masa başında uzun süre zaman geçirmesi ve fiziksel aktivitelere daha az katılması nedeniyle kilo alımını ciddi oranda hızlandı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL