Yaz aylarının ortalarına gelindiği şu günlerde, düğün sezonu tüm coşkusuyla devam ediyor. Bu sezon, geleneksel davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen düğün alaylarının yerini, modern bando gösterimleri aldı. Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi'ne özel açıklamalarda bulunan enstrümanist Nadir Çetiner, modernleşen bando organizasyonları hakkında önemli bilgiler verdi.
15 yıldır müzik sektöründe olan ve Ankara'da kendi ekibini kuran Çetiner, kariyerindeki dönüm noktasının 2008 yılında İstanbul'da Gencer Savaş'ın bandosunda başladığını belirtti. İlk büyük etkinliğini Serdar Ortaç'ın düğününde gerçekleştiren Çetiner, bu tecrübenin ardından Sezen Aksu, Simge, Buray, Mustafa Ceceli gibi ünlü sanatçılarla sahne alarak bando gösterimlerini yer aldığı ekiple beraber Türkiye genelinde tanıttı. 2018 yılında Ankara'da kendi ekibini kurarak başkentlilere hizmet vermeye başlayan Çetiner, modern bando ekiplerinin düğünlerde giderek daha fazla tercih edildiğini söyledi.
GELENEKSEL VE MODERN TARZLARIN BULUŞMASI
Çetiner, Ankara'da hem geleneksel hem de modern düğünlerde bando gösterimlerinin ilgi gördüğünü belirterek, bando ekiplerinin Batı enstrümanları kullanarak modern bir görünüm sunduğunu, ancak repertuarlarında Ankara havaları da dahil olmak üzere geleneksel Türk müziklerine de yer verdiklerini şu şekilde açıkladı:
“Ankara bölgesinde müşterilerimiz arasında hem çok gelenekselci hem de çok modern aileler bulunuyor. Bu sebeple hem gelenekselci hem de modern aileler bizi tercih ediyor. Bando ekipleri olarak bizler, Batı enstrümanları kullanarak daha modern bir görünüme sahibiz. Ancak, çaldığımız parçalar geleneklerimizden uzak değil. Ankara havaları da dahil olmak üzere Türkiye’de çalınabilecek tüm oyun havalarını icra ediyoruz. Kısacası, modern bir görünüm sunarken geleneksel oyun havalarını da repertuarımızda bulunduruyoruz.”
Misafirlerinin modern gösterileri nasıl karşılayacağı konusunda tereddüt yaşayan ailelerin etkinlik sonrası memnuniyetlerini dile getirdiklerini belirten Çetiner, “Bazı aileler, başta acaba olur mu diye düşüncelere kapılabiliyorlar. Misafirlerinin bu modern gösterileri nasıl karşılayacağı konusunda tereddüt yaşayabiliyorlar. Ancak, etkinlik bittikten sonra çoğu misafirimiz yanımıza gelip iyi ki bu seçimi yapmışız, çok memnun kaldık gibi olumlu geri bildirimlerde bulunuyorlar” ifadelerine yer verdi.
Davul zurna ekipleri ve modern bando ekiplerinin sektörde birbirlerini etkilemediklerinin altını çizen Çetiner, modern bando ekiplerinin geleneksel davul zurna ekiplerinin yerini almadığını, aksine her iki tarzın da kendi kitlesi olduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: "Ankara'da davul zurna ekipleri, mehteran ve seğmen ekipleri de etkinliklerde hizmet vermeye devam ediyor. Ancak son yıllarda modern bando ekiplerine olan talep arttı."
ÇANKAYA’DAKİ FİYAT İLE POLATLI’DAKİ FİYAT AYNI DEĞİL
Bando gösterimleri için fiyatlandırma, şehirden şehre veya ilçeden ilçeye değişiklik gösterebileceğini belirten Çetiner, Ankara'da dört kişilik bir ekip için fiyatların genellikle 5.000 - 5.500 TL arasında değiştiğini ve bu fiyatın Çankaya, Yenimahalle, Gölbaşı, Mamak ve Sincan gibi ilçeler için sabit olduğunu söyledi. Ancak, Polatlı, Ayaş, Beypazarı, Kızılcahamam gibi uzak ilçelerde ek ulaşım maliyetleri ekleniyor.
"TÜRKİYE'DE MÜZİK SEKTÖRÜ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR"
Düğün sektöründe müzisyenlerin karşılaştığı zorluklara da değinen Çetiner, Türkiye'de müzik sektörünün verilen emeğin karşılığını alamadığını belirterek, "Müzisyen olmak kolay değil ve bu bilgi birikimi karşısında bir saygı ve sevgi bekliyoruz" dedi.
Repertuar seçiminde müşterilerin taleplerine göre hareket ettiklerini, ancak tecrübeleri sayesinde eğlencenin akışını en iyi şekilde yönetmeye çalıştıklarını ifade eden Çetiner, “Repertuvar seçiminde biz hangi konseptte müziklerin daha iyi olabileceğini bu sektörün içinde olduğumuz için biz daha iyi biliyoruz ve eğlencenin akışını ona göre hazırlıyoruz. Müşteriler repertuvarları belirlemek istiyorlar ancak bu işlerde tecrübe olarak bize bırakılması taraftarı olduğumuzu çiftlerimize ifade ediyoruz” dedi.
"DÜĞÜNLER ESKİ KIVAMINI ALMAYA BAŞLADI"
Sektörde yaşanan bütün sıkıntı ve olumsuzluklara rağmen müzik ve organizasyon sektörünün canlı kalabilmesi, yaşayabilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten Çetiner, düğün sektörünün hiçbir zaman eskimeyeceğini ifade etti. Pandemi döneminde müzik ve organizasyon sektörünün zor günler geçirdiğini hatırlatan Çetiner, "Ankara bölgesi olarak bu etkiden çıktık ve düğünlerimiz eski kıvamını bulmaya başladı, talepler arttı" diyerek sektördeki canlanmanın da altını çizdi.