Fransa'da siyasi kriz büyüyor. Erken genel seçimlerin ardından kurulan Başbakan Michel Barnier liderliğindeki merkez sağ azınlık hükümeti, 2025 bütçesi ve sağlık sigortası bütçesi konularında muhalefetle uzlaşamayınca gensoru önergesiyle düşürüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Barnier'in yerine yeni bir başbakan atanana kadar geçici olarak görevde kalmasını istedi.
BARNIER HÜKÜMETİ 90 GÜNLE REKOR KIRDI
Cumhuriyetçiler partisinden gelen Barnier, Macron tarafından 7 Temmuz’da başbakan olarak atanmıştı. Ancak hükümeti, yalnızca 90 gün görevde kalarak Fransa’da 5. Cumhuriyet döneminde en kısa süre hizmet veren hükümet olarak tarihe geçti. Dün akşam yapılan meclis oylamasında 331 milletvekilinin desteğiyle gensoru önergesi kabul edilince Barnier hükümeti resmen düştü.
Başbakan Michel Barnier, istifasını Cumhurbaşkanı Macron’a sundu. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Barnier'in yeni hükümet kurulana kadar geçici başbakanlık görevini sürdüreceği belirtildi.
62 YIL SONRA BİR İLK
Fransa'nın 1958 Anayasası’yla başlayan 5. Cumhuriyet döneminde bir hükümet en son 1962 yılında gensoru önergesiyle düşmüştü. O dönemde, Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’un anayasal reform teklifine karşı çıkan milletvekilleri, dönemin Başbakanı Georges Pompidou’nun hükümetini düşürmüştü. Ancak De Gaulle, meclisi feshederek erken seçim kararı almış ve ardından Pompidou’yu yeniden başbakan olarak atamıştı.
Dünkü oylama, beşinci Cumhuriyet tarihinde bir hükümetin gensoru önergesiyle düşürüldüğü ikinci olay olarak kayıtlara geçti.