Türkiye ekonomisini sarsan bir gelişme yaşandı. Ülkenin ilk yerli makine üreticisi olan ve 65 ülkeye ihracat yapan dev fabrika Palme Makina, konkordato talebinin reddedilmesiyle iflas etti.
2023 ve 2024 yıllarında derinleşen ekonomik kriz, artan girdi maliyetleri, yüksek kredi faizleri ve nakit akışı sorunları nedeniyle birçok şirketi zor durumda bıraktı.
Bazı şirketler konkordato ilan ederek bu zorlu süreci atlatmaya çalışırken, Palme Makina gibi bazıları ise iflasın eşiğine geldi.
6 farklı ürün grubunda 129 farklı makine üreten ve Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) ilk yerli üreticisi olan Palme Makina, uzun yıllardır başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyordu
Ancak, ekonomik krizin etkileriyle baş edemeyen şirket, konkordato ilan etmek zorunda kaldı.
Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi, Palme Makina'nın konkordato talebini reddederek iflas kararı verdi. Bu karar, hem şirket çalışanları hem de Türk sanayisi için büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.