Türkiye Futbol Federasyonu ve profesyonel liglerde mücadele eden kulüpler, bağımsız bir hakem kurulu oluşturma fikrini benimsemiştir. Bu Almanya'daki modelden esinlenen proje, tüm kulüplerin onayını almıştır.

Devam eden yıllar boyunca Türk futbolunun en büyük tartışma konusu, hakemlerin performansı olmuştur. Bu konudaki tartışmalar, Süper Lig başkanının bir hakemi yumruklaması gibi olaylarla da alevlenmiştir. Ancak artık bu uzun süreli tartışmalara son vermek üzere, Türk futbolunda devrim niteliğinde bir kararın uygulanması gündemde.

Bağımsız hakem kurulu, önümüzdeki sezonlardan itibaren hakem atamalarında etkili olacak.

TFF ve profesyonel kulüpler, bağımsız hakem kurulu kurmak için anlaşmışlardır. TFF bir şirket kuracak, kulüpler ise ayrı bir şirket kuracaklar.

Bu iki şirket, bir araya gelerek 5 üyeli bir yeni şirket oluşturacaklar. Bu şirketin üyelerinin 3'ü TFF tarafından, 2'si ise kulüpler tarafından belirlenecektir.

Bu 5 üyeden oluşan şirket, bağımsız hakem kurulu atayacak ve hakemlerle ilgili her türlü atama ve yaptırım yetkisine sahip olacak.

Bağımsız hakem kurulu, gerektiğinde yabancı orta hakem ve VAR hakemlerinin atanmasında TFF ve kulüplerden bağımsız karar alabilecek yetkiye sahip olacak. Bu modelin Alman modeliyle benzerlikler gösterdiği ve İngiltere modeline yakın olduğu belirtilmektedir.

TFF yöneticileri ve kulüp temsilcileri, yeni sistemin sunumunu yapmak için bir araya gelecekler. Liglerin sona ermesinin ardından bağımsız hakem kurulunun kurulması planlanıyor.