İstanbul Valisi Davut Gül, düzenlenen Emniyet Değerlendirme Toplantısı'nda, sahte alkolden hayatını kaybedenlerin sayısının 48'e yükseldiğini açıkladı. Toplantıda, emniyet güçlerinin 2024 yılı faaliyetleri detaylı bir şekilde ele alındı.
Sahte içki ve kaçak alkolle mücadelede önemli bir artış kaydedildi. 3.747 operasyon gerçekleştirilen bu alanda, bir önceki yıla göre ele geçirilen alkol miktarı 2,5 kat arttı. Ayrıca, sahte içki satan 63 işletmeye cezai işlem uygulandı ve ruhsat iptalleri yapıldı. Vali Gül, bu yıl içinde 110 kişinin sahte alkolden zehirlendiğini ve 48 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek denetimlerin daha da sıklaştırıldığını ifade etti.
Vali Gül, organize suçlarla mücadelede 273 operasyon yapıldığını ve suç çetesi sayısının yüzde 33 oranında artarak 33'e ulaştığını aktardı. Terör örgütlerine yönelik operasyonlarda ise 6.885 kişi gözaltına alındı.
Uyuşturucuyla mücadelede büyük bir ilerleme kaydedildi. 10.288 uyuşturucu operasyonu gerçekleştirildi ve ele geçirilen uyuşturucu miktarı yüzde 32 artarak 25 tona ulaştı. Özellikle okul çevrelerinde yapılan denetimler güçlendirildi ve "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi kapsamında bilgilendirilen anne sayısı iki katına çıktı.
2024 yılında trafik denetimleri yüzde 90 oranında arttı, ancak 150 ölümlü kazada 166 kişi hayatını kaybetti. Siber suçlarla mücadelede de operasyon sayılarında artış yaşandı, yasa dışı bahis ve çocuk istismarı gibi suçlarla mücadele kapsamında önemli ilerlemeler kaydedildi.
İstanbul'da 503 bin Suriyeli yaşarken, gönüllü geri dönüş yapan Suriyelilerin sayısının 6,5 kat arttığı açıklandı. Kaçak göçle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların daha etkin hale geldiği vurgulandı.
Vali Gül, emniyet birimlerinin İstanbul'daki huzur ve güvenliği sağlamak için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini belirterek vatandaşlardan, kaçak ürünlerin tüketilmemesi ve ihbar edilmesi konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.