Türkiye’nin her ilinin deprem riski taşıdığına dikkat çeken Moriwaki, fay hatlarının birbirlerini baskılaması nedeniyle, geçmişte deprem riski düşük görülen illerde dahi sarsıntılar yaşandığını belirtti. İşte Türkiye’nin deprem haritası ve Moriwaki’nin uyarıları...

Doğu Anadolu fay hattında enerjinin birikerek serbest kaldığını ifade eden Moriwaki, bu durumun batıdaki fay hatlarını tetiklediğini söyledi. “Adana’da yaşanan son depremin bu baskıdan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu fay hattının Kıbrıs’a doğru ilerlediğini biliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Akdeniz bölgesinde daha sık depremler yaşanabilir,” dedi.

Fay hatlarının birbiri üzerinde domino etkisi yarattığını belirten Moriwaki, “Konya’da deprem olmaz deniliyordu. Ancak Konya’da bile depremler meydana gelmeye başladı. Bu, fay hatlarının sistematik bir şekilde birbirlerini baskılamasının bir sonucu. Bir fay hareket ettiğinde diğerleri de baskı görür ve harekete geçer,” açıklamasında bulundu.

İzmir’in fay hatlarını değerlendiren Moriwaki, bölgedeki fay hattının ince bir yapıya sahip olduğunu ve bu nedenle büyük depremler yaratmasının beklenmediğini ifade etti:

“İzmir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. İzmir’deki büyük deprem, Yunanistan merkezliydi. Ancak İzmir’de kırılmayan fay hatları bulunuyor ve bu faylar zamanla harekete geçebilir. 5-6 büyüklüğünde depremler olasılık dahilinde.”

Türkiye’nin en büyük depremlerinin Kuzey Anadolu fay hattında meydana gelebileceğini belirten Moriwaki, riskli illeri şöyle sıraladı:

Marmara Bölgesi: İstanbul, Bursa, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik

Ege Bölgesi: İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla, Uşak

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu: Bingöl, Muş, Erzincan, Tunceli, Siirt, Hakkari, Osmaniye, Hatay

Karadeniz ve İç Anadolu: Tokat, Amasya, Çankırı, Karabük, Bartın, Bolu, Kırşehir
Uzman, bu bölgelerde vatandaşların ve yetkililerin deprem hazırlıklarına öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.