Gayrimenkul satışlarında gelir vergisi uygulamaları genellikle iki ana başlık altında inceleniyor: Değer Artış Kazancı ve Ticari Kazanç. Değer artış kazancı, gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması durumunda elde edilen kazançları kapsarken, 5 yıl sonraki satışlar vergilendirilmiyor. Aynı gayrimenkulün sıkça alınıp satılması ise ticari kazanç olarak değerlendirilerek Gelir Vergisi ve KDV'ye tabi tutuluyordu.

Danıştay VDDK'nın son kararları, miras kalan arsaların kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle müteahhitlere devredilerek elde edilen bağımsız bölümlerin satışının ticari faaliyet olarak değerlendirilemeyeceğini kesinleştirdi. Bu karar, mirasçıların bu tür satışlardan elde ettikleri kazançların vergilendirilmeyeceği anlamına geliyor.

Ayrıca, hasılat paylaşımı yöntemiyle yapılan inşaat sözleşmelerinde arsa sahiplerinin elde ettiği paylar da müteahhitin ticari faaliyetinden bağımsız olarak değerlendirileceği için ticari kazanç hükümlerine tabi tutulmayacak. Bu kararlar, özellikle miras yoluyla arsa sahibi olan vatandaşlar için büyük bir rahatlama sağladı.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 80/6. maddesi, miras veya bağış yoluyla edinilen gayrimenkullerden elde edilen gelirleri "ivazsız iktisap" (karşılıksız edinim) kapsamında değerlendiriyor. Bu maddeye göre, bu tür taşınmazlar 5 yıl içinde satılsa dahi değer artış kazancı doğurmuyor. Aynı zamanda mirasçılar, bu taşınmazlardan elde ettikleri gelirlerde ticari kazanç hükümlerine de tabi tutulmuyor.

Miras veya bağış yoluyla edinilen arsaların vergilendirilmesi gibi hukuki konularda daha detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmeti almak isteyen vatandaşlar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası (TÜRMOB) veya Türkiye Barolar Birliği (TBB) gibi resmi kaynaklara başvurabilirler.