Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu'dan Akdeniz'e uzanan fay hattında büyük bir deprem olabileceği uyarısında bulunarak, bu depremin Mersin, Adana, Hatay ve Antalya'da şiddetli bir tsunamiye neden olabileceğini belirtti.

TGRT Haber'e konuşan Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bu bölgede büyük bir tehlikenin olduğunu vurguladı. Doğu Anadolu'nun batı kolunda meydana gelebilecek bir depremin büyük yıkıma yol açabileceğini ve en az 7,5 büyüklüğünde olabileceğini ifade etti.

Moriwaki, Marmara'dan geçen fay hattının yumuşak zeminde olduğunu belirterek, bu bölgede 6 büyüklüğünde bir depremin bile büyük risk taşıdığını vurguladı.

Devlet, belediye ve vatandaşların bu bölgelere özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Moriwaki, evlerde mutlaka deprem çantası bulundurulması gerektiğini hatırlattı.

Ayrıca, deprem sırasında merdivenlerden kaçmak yerine ev içinde güvenli bir bölge oluşturmanın önemini vurguladı.

Türkiye'nin en büyük depremlerinin Bursa, İstanbul, Tunceli ve Bingöl'de yaşanabileceğini belirten Moriwaki, Ege'den Çanakkale'ye uzanan fay hattının son derece tehlikeli olduğunu ve Marmara'da birleşen fay hatlarının Güney Kore'dekilerle benzerlik gösterdiğini ifade etti.