Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Elazığ'daki bir etkinlik sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın uzun bir sürenin ardından 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve ardından gelen 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri ile yeniden aktive olduğunu ifade etti.

Moriwaki, bu depremlerin ardından 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 ve birkaç dakika sonra Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde depremler meydana geldiğini belirtti

Hatay sonrasında, kırılmanın denizde ve Kıbrıs tarafında gerçekleşebileceğini söyledi.

Doğu Anadolu Fay Hattı'nda, Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van gibi bölgelerde bir depremin tahmin edilebileceğini aktaran Moriwaki, "Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da sarsıntılar yaşandı, ancak bunlar artçı depremlerdir.

Artçı depremler 2 sene boyunca devam edebilir

Bu artçılar genellikle 4-5 büyüklüğünde ve ara ara 3 büyüklüğünde olabilir. Bu duruma şaşırmamak gerekir, çünkü bunlar normaldir.

Ancak Karlıova, Bingöl, Van, Muş, Bitlis dahil olmak üzere buralara dikkat etmek gerekmektedir. Ancak Türkiye'nin herhangi bir yerinde deprem olabilir. Türkiye, deprem haritasında kırmızı, yani riskli bir bölgede bulunuyor, aynı şekilde Japonya da." şeklinde konuştu.

Moriwaki, binaların depreme dayanıklılığı açısından zemin seçiminin önemine vurgu yaparak, özellikle kentsel dönüşüme destek olunması gerektiğini belirtti. Yumuşak zeminlerde sıvılaşma olabileceğini söyleyen Moriwaki, "Ova bölgeler de aynı şekildedir. Hatay ve Kahramanmaraş'ta ova tarafında ciddi hasarlar görüldü. İstanbul'un riskli bir bölge olduğunu söylüyoruz ve acilen kentsel dönüşümü tamamlamak gerekiyor." dedi.

Moriwaki, il il gezerek inşaat sektörü paydaşlarına yönelik seminerler verdiğini ifade ederek, yapı güçlendirmesinde beton veya çelik kullanmanın yanı sıra karbon fiber kaplamanın daha ekonomik ve hızlı bir çözüm olduğunu paylaştı