Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bazı İBB yöneticilerine yönelik suçlamalar arasında öne çıkan iddia, "yolsuzluk" suçlaması.
Ancak, bu suçlamaların kaynağındaki tanık ifadelerinin, AKP döneminde ihaleleri kazanan ve CHP yönetimiyle birlikte bu süreçte şansları azalan isimlerden alındığı dikkat çekiyor.
19 Mart 2025’te İBB yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama işlemlerinin ardından, yöneticilere çeşitli suçlamalar yöneltilmiş ve bu suçlamalar arasında yolsuzluk iddiaları da yer almıştı.
Kısa Dalga'dan Altan Sancar’ın haberine göre, savcılığın İmamoğlu’na yönelttiği soruların büyük bir kısmı, açık hava reklam alanlarına ilişkin sorulardan oluştu. Tanık ifadelerinin önemli bir kısmının, AKP döneminde ihaleleri kazanan ancak CHP yönetimiyle bu ihalelerde zorlanan isimlere ait olduğu ortaya çıktı.
29 Ocak 2025’te alınan ve kimliği gizli tutulan bir tanık, reklam sektöründe uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, 2019 sonrasında İBB’ye bağlı Kültür A.Ş.’nin düzenlediği ihalelerin, kime verileceğinin önceden belli olduğunu iddia etti.
Tanık, "2019’dan sonra Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığında Kültür A.Ş. tarafından yapılan ihalelerde, kime verileceği önceden belirleniyor ve şartnameler, ihaleyi alacak şirketin çıkarlarına göre düzenleniyordu. Bizim şirketimiz de bu ihalelere katıldı ancak kazanamadık" dedi.
Başka bir tanık, 7 Şubat 2025’te alınan ifadesinde, şirketinin reklam izinlerini alamadığını ve ödemelerin gayri resmi bir şekilde yapıldığını iddia etti. Ayrıca, 30 Ocak 2025’te ifadesine başvurulan bir diğer tanık, 2019’da CHP yönetiminin göreve gelmesinin ardından kendisinin mağduriyet yaşadığını öne sürerek, 2021 yılında savcılığa başvurduğunu ve İBB yönetimi hakkında şikâyette bulunduğunu belirtti.
Bir başka tanık ise, 2019’daki seçimlerin ardından reklam izinleri alma sürecinin zorlaştığını öne sürdü. 2019 öncesinde İBB'nin Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından yönetilen izin alma sürecinin, İmamoğlu’nun belediye başkanlığına gelmesinin ardından değiştiğini savundu. Tanık, "2019 seçimlerinden önce vergiler ödendikten sonra izin alması kolaydı. Ancak İmamoğlu’nun göreve başlamasından sonra bu süreç zorlaştı ve şirketlerden bazı ödemeler talep edilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.
İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun hakkında da dikkat çeken bir tanık beyanı yer aldı. Beylikdüzü’nde bir kafede toplantılar düzenlediği öne sürülen Ongun'un, toplantıların ardından çantalarla ayrıldığı iddia edildi. Ancak tanık, çantaların içinde para olup olmadığını doğrudan görmediğini ancak "İçinde para olduğunu düşündüğüm çantalar" ifadelerini kullandı.
Ongun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, reklam alanı ihalelerinin Medya A.Ş.’den Kültür A.Ş.’ye devredilmesinin kendi talebiyle olduğunu belirtti. Ongun, "İmamoğlu’nun danışmanı olduğum için adımın ihalelerle anılmasını istemedim" diyerek kararının gerekçesini açıkladı.