Türkiye'de 16 milyonu aşan emeklinin büyük bir kısmını yaşlılar oluşturuyor. Bu nedenle bazı işlemler, emeklilerin refakatçi eşliğinde yapılıyordu. Fakat son düzenlemeyle birlikte milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir durum ortaya çıktı.

28 Şubat 2023'te Meclis'ten geçen EYT düzenlemesiyle emekli sayısı 16 milyonu aştı. Yakın zamanda Bağ-Kur'daki düzenlemelerle bu sayının 17.5 milyona ulaşması bekleniyor. Bu vatandaşların önemli bir kısmı yaşlı nüfus kategorisinde yer alıyor.

Teknolojiyle iç içe olmayan yaşlı nüfus, gençler için basit olan işlemleri kullanmakta zorlanıyor. Türkiye'de milyonlarca emekli, ATM'leri kullanırken yaşadığı teknik zorluklar nedeniyle maaşlarını bankaların veznesinden almaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl banka veznelerinden işlem ve para çekme limiti 10 bin liranın üzerine çıkarılmıştı. Yıl başında en düşük emekli maaşı da 10 bin lira olunca emekliler için yeniden banka veznelerinden para çekme dönemi başladı.

Türkiye'de 49 bin 847 ATM varken, ATM kullanmayı bilmeyenler bankalarda sıra beklemeye devam ediyor. Bankaların yeni kararıyla veznelerden para çekme işlemleri kısıtlanıyor.

Bundan sonra 20 bin TL'nin altındaki para çekme işlemleri veznelerden yapılamayacak. Bu işlemler ATM'ler aracılığıyla yapılacak.

Ancak enflasyonun etkisiyle veznelerden sadece büyük miktarlarda işlemlerin yapılmasını isteyen ve yoğunluğu azaltmayı hedefleyen bankalar, gişelerden para çekme limitini 20 bin TL'ye yükseltti.

Bu değişiklik, ATM kullanmayı bilmeyen ve tek başına yaşayan milyonlarca emekli için sorun teşkil ediyor. Emekliler, kartlarını kullanarak para çekme konusunda başkalarından yardım almak zorunda kalırken, bu durum ATM'lerde uzun kuyruklara yol açıyor.

Bankaların veznelerden para çekme limitini yükseltme kararı, ATM kullanmayı bilmeyen emekliler için sorun teşkil ediyor. Bu sorunun çözümü için bankalara ve kamuya önemli görevler düşüyor. Emeklilere yönelik özel eğitim ve destek programları ile ATM'lerin kullanımının kolaylaştırılması, bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır.