Et ve Süt Kurumu (ESK) 18 Nisan'da yaptığı zamla et fiyatlarını adeta uçurdu. Zam sonrası kuşbaşı 319 liraya, kıyma 279 liraya yükseldi. Bu durum vatandaşları büyük bir endişeye sürükledi. Peki, et fiyatları neden bu kadar arttı?

Et fiyatlarındaki artışın en önemli nedenleri arasında artan maliyetler ve hayvan varlığındaki azalma yer alıyor. Yem ve arpa fiyatlarındaki artış, besicilik maliyetlerini yükseltiyor. Buna ek olarak, kuraklık ve hastalıklar da hayvan varlığını olumsuz etkiliyor.

Et fiyatlarını düşürmek için ithalat yapılmasına rağmen bu durum sorunu çözmüyor. Özel sektör ve ESK tarafından yapılan ithalata rağmen, et fiyatları artmaya devam ediyor. Bir milyar dolarlık ithalat, ülke kaynaklarının yurt dışına aktarılmasına neden oluyor.

Peki, hayvancılıkta bu noktaya nasıl gelindi? İthalatı kim yapıyor? Dünyadaki et fiyatlarının iki katı üzerinde artış neden Türkiye'de var? Bundan kim kazanç sağlıyor? Bu soruların hepsi cevapsız.

Avrupa Birliği'nde et fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 3.3 artarken, Türkiye'de bu oran yüzde 100'ü aştı. Bu durum, Türkiye'yi et enflasyonunda Avrupa birincisi yaptı.

Avrupa'da et fiyatlarındaki artış Türkiye kadar yüksek değil. İspanya'da yüzde 4.7, İtalya'da yüzde 3.1, Almanya'da yüzde 3, Fransa'da ise yüzde 2.3 artış yaşanırken, Danimarka ve Finlandiya'da fiyatlar düştü.

Sığır biftek: 325 TL'den 405 TL

Tavuk kanat 110 TL'den 138 TL

Tavuk but 67 TL'den 74 TL

Tavuk göğüs 68 TL'den 85 TL

Tavuk pirzola 90 TL'den 113 TL

Pirzola 380 TL'den 450 TL

Bonfile 540 TL'den 600 TL