TEPAV'ın Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru liderliğinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, bu depremlerin maliyeti yaklaşık 104 milyar doları buldu.

Depremlerin yol açtığı yıkımın en büyük kısmı, yaklaşık 57 milyar dolarlık bir tutarla konut hasarlarında ortaya çıktı.

Kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki hasarlar ise 13 milyar doları bulurken, konutlar dışındaki özel sektör hasarı da 12 milyar doları geçti.

Deprem bölgelerindeki ihracat, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında azaldı. Özellikle Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki düşüşler oldukça belirgindi. Bu düşüşler, Türkiye'nin toplam ihracatındaki artışı sınırlı bir şekilde etkiledi.

İşsizlik deprem sonrasında ciddi bir artış gösterdi. İşkur verilerine göre, depremden en çok etkilenen bölgelerde işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı oldukça yüksek artışlar gösterdi. Hatay'da yüzde 83, Adıyaman'da yüzde 50, Kahramanmaraş'ta yüzde 46 ve Malatya'da ise yüzde 40 artış yaşandı.

Depremin ekonomik etkileri hala devam ederken, yeniden yapılanma ve iyileştirme çabalarının uzun vadeli etkileri de önemli bir gündem maddesi olarak yerini koruyor.