Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasını teşvik etmek ve altın talebini azaltmak amacıyla yeni bir altın yasağı üzerinde çalışıyor. Ekonomist İslam Memiş'e göre, Bakan Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, 22 ayar 1 gram altın üretimini durdurmayı planlıyor.

Geçtiğimiz yıl çeyrek ve yarım gram altın üretimini yasaklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, şimdi de 1 gram altını hedef alıyor. Bu durum, kuyumculuk sektörü ve vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Özellikle düğün sezonunda yoğun talep gören 1 gram altınların yasaklanması, vatandaşların tepkisini çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın kısıtlamalarını ülke ekonomisi için gerekli bir adım olarak savunuyor

Şimşek, altın ithalatının ülke kaynaklarını tükettiğini ve yatırıma, üretime ve istihdama zarar verdiğini belirtiyor.

Yeni altın yasağının ne kadar etkili olacağı ise tartışma konusu

Bazı uzmanlar, yasağın altın talebini azaltmada etkili olacağını düşünürken, bazıları ise yasağın sadece altının yeraltı piyasasına kaymasına neden olacağını savunuyor.