TÜİK'in 12 Temmuz’da yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 1 milyon 14 bin 789 ton olarak kaydedildi. Bu miktar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 oranında, Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 oranında artış gösterdi. Bu artış, süt ürünleri üretiminde de önemli bir yükselişe neden oldu. 

Fiyatlar Yerinde Dururken, Süt Üretimi Rekor Kırıyor  (1)

Süt üretimindeki bu artışın yanı sıra, süt ürünleri üretiminde de dikkate değer gelişmeler yaşandı. Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 0,1, ayran üretimi yüzde 12,4, yoğurt üretimi yüzde 5,4, içme sütü üretimi yüzde 4,6 ve tereyağı üretimi yüzde 3,5 oranında arttı. Ocak-Mayıs dönemine bakıldığında ise inek peyniri üretimi yüzde 7,0, ayran üretimi yüzde 16,0, yoğurt üretimi yüzde 10,0, içme sütü üretimi yüzde 3,9 ve tereyağı üretimi yüzde 14,1 oranında artış gösterdi. 

USK SÜT ÜRETİM MALİYETİNİ AÇIKLADI

Ulusal Süt Konseyi (USK), 15 Nisan tarihinde çiğ süt referans fiyatını güncelleyerek yeni maliyet ve fiyatlarını duyurdu. USK'nın açıklamasına göre, 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde çiğ sütün litre başına tavsiye fiyatı yüzde 8,5 artışla 14,65 TL olarak belirlendi. Üretim maliyeti ise Türkiye genelinde litre başına 12,31 TL olarak hesaplandı.  

Fiyatlar Yerinde Dururken, Süt Üretimi Rekor Kırıyor

Ankara Kent Konseyi Medya Çalışma Grubu ilk toplantısını gerçekleştirdi Ankara Kent Konseyi Medya Çalışma Grubu ilk toplantısını gerçekleştirdi

ÜRETİM ARTTI FİYATLAR SABİT

Türkiye’de  süt üretim maliyeti 12,31 TL iken market raflarına yansıtılan fiyatlarda, en düşük süt ücreti 30 ila 40 TL arasında değikenlik gösteriyor.  Ayrıca fiyat farklılıkları sütün markasına görede değişkenlik  gösteriyor. Süt üretimindeki artışa rağmen, tüketicilerin cebini yakan fiyatlar vatandaşları ve üreticileri düşündürüyor. 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ