İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları günlerdir devam etmekte. 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın silahlı grubu olan İzzeddin el- Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı operasyonu adı altında İsrail'e geniş çaplı bir saldırı düzenlenmişti. Bu saldırılar sonrası İsrail de savaş ilanı alarak Gazze'ye büyük bir bombardıman düzenlemişti. Saldırılar öncelikle el- Kassam Tugayları tarafından Gazze'den İsrail'e atılan 5.000 roketle başlamıştı.

Saldırılara katılanlar arasında Hamas ve İslami Cihad bulunmakta. İzzeddin el- Kassam Tugayları'nın komutanı olan Muhammed Deif, gerçekleştirilen saldırıların Mescid-i Aksa'nın kirletilmesine yanıt olarak gerçekleştirildiğini, İsrail'in bu yıl yüzlerce Filistinliyi öldürmesi ve yaralamasının etkisiyle gerçekleştiğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusa sesleniş konuşmasında "İsrail'in savaşta olduğunu" ilan etmişti. Çoğu ülke çatışmaların sona erdirilmesini talep etmektedir. 

Yeni Bir Protesto Biçimi Olarak: Karpuz

Filistin'e destek amaçlı olan yürüyüşlerde ise bir sembol dikkati çekmektedir. O da yürüyüşlerde çok sık görülen 'Karpuz' sembolüdür. Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil, yalnızca karpuzun değil Filistin bayrağının da renkleri. Yürüyüşlerde de çok sık karşımıza çıkan 'Karpuz' metaforunun ise geçmiş bir hikayesi bulunmakta. 

'Altı Gün Savaşı' olarak da bilinen 1967 yılındaki Arap-İsrail Savaşında, işgal altında Filistin'in bayrağının ve bayraktaki renklerin taşınması yasaklanmıştı. Altı gün savaşları, Gazze ve Batı Şeria'nın İsrail kontrolüne geçmesiyle sonuçlanmıştı. Filistin bayrağının taşınmasının suç sayılması sonrası ise Filistinli vatandaşlar, bir protesto biçimi olarak karpuz dilimlerini kullanmaya başlamışlardı. 

Barış anlaşmalarının 1993 yıında Oslo'da imzalanması sonrası, bayrak Filistin Yönetimi'nin simgesi olarak tanınmıştı.Böylelikle Filistin bayrağı, Gazze ile işgal altındaki Batı Şeria'da kullanılmaya başlanmıştı. 

O tarihlerden bu yana ise birçok sanatçı, şair, Filistin'le dayanışmak için karpuz dilimini bir şekilde yaptıkları işlere yansıttılar. Bu bahsedilen olaylardan en meşhuru ise Khaled Hourani'ye ait. Hourani, 2007 yılında "Filistin'in Öznel Atlası" kitabına karpuz dilimi çizdi.

2007 yılında sanatçı Khaled Hourani'nin, "Filistin'in Öznel Atlası" kitabına çizdiği karpuz dilimi

Tüm dünyada "Karpuzun hikayesi" adlı bu çalışma ün kazandı. 2021 Mayıs'ındaki İsrail-Hamas çatışmasında özellikle 'karpuz sembolü' çok sık kullanıldı. İsrail yasalarında Filistin bayrağını yasaklayan bir hüküm olmasa bile, polisler ve askerler "kamu düzenine tehdit" gerekçesiyle gördükleri yerlerde bu bayrağı kaldırabiliyor.

Tel Aviv'de gerçekleşen bir eylemden: "Bu bir Filistin bayrağı değildir."

7 Ekim 2023 yılında başlayan İsrail'in Filistin sonrası ise  karpuz dilimleri ve bu sembolün kullanıldığı görseller, Gazze'deki savaşa yönelik protestolarda yeniden görüldü. Amerikalı şair Aracelis Girmay'a ait "Karpuza Övgü" adlı şiiri, "Filistin davası" için karpuzun taşıdığı sembolik anlama ithafen yazılmıştır. 

Saadet Partisi'nden İsrail'e Protesto: "Savaş suçlarına ortak olmayalım!" Saadet Partisi'nden İsrail'e Protesto: "Savaş suçlarına ortak olmayalım!"

Karpuza Övgü Şiiri:

"Filistin bayrağı sallamanın suç sayıldığı Filistin’de,

İsrail askerlerine karşı

karpuz dilimleri yükseltilir

Filistin’in kırmızı, siyah, beyaz, yeşili için."

Karpuz, günümüzde de bölgenin sevilen bir meyvesi olmasının yanı sıra Filistinlilerin mücadelelerini yansıttıkları güçlü bir simge olarak tarihte yer almakta. 

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen