Filistin İsrail savaşı neden başladı 2023? Filistin İsrail savaşı ne zaman başladı? Filistin İsrail savaşı başlangıç tarihi belli mi? İsrail neden Filistin'e savaş açtı?  Filistin İsrail savaşı kim başlattı? Israil filistin olayı nasıl başladı? Filistin İsrail savaşı ne yüzünden başladı? Filistin İsrail savaşı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık....

İsrail neden Filistin'e savaş açtı?

Hamas'ın Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'yı İsrail polisine açması öfke olarak gösteriliyor. Hamas, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki "işgalinin" sona ermesini talep ediyor.

Savaşın diğer nedenleri arasında İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskı ve gerilimi artırması, Filistinlilerin çeşitlilik arayışı ve Arap-İsrail çatışmasının devam etmesi yer alıyor.

Filistin İsrail savaşı neden başladı

7 Ekim 2023'te, paramiliter örgüt Hamas'ın uzantısı olan İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı Operasyonu (Arapça: عملية طوفان الاقصى) kapsamında İsrail genelinde yaygın bir saldırı gerçekleştirildi. İsrail saldırısının ardından Hamas savaş ilan etti ve ortaya çıkan bölgelerde en az 1.400 İsrailli ve 3.800 Filistinli olmak üzere 5.200'den fazla kişi öldürüldü, 18.000'den fazla kişi de yaralandı. 1 milyon Gazzeli ve 500.000'i İsrail kökenlidir. İsrail, Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez savaş ilan etti ve Gazze'ye yoğun bombardımanlar yapıldı.

Saldırılar Gazze'den İsrail'e atılan 5.000 roketle başladı. İsrail istihbaratının güvenlik zafiyeti nedeniyle Kassam Tugayları kırılmanın kırılma noktalarına girmeyi başardı. Çok sayıda İsrailli sivil ve asker öldürüldü veya esir alındı. Bazı askeri üslere el konuldu. Çatışmaların ardından İsrail ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. 8 Ekim gecesi İsrail ordusunun işgal ettiği tüm toprakların kontrolü yeniden ele geçirildi ve Hamas, İsrail'in bazı bölgelerine yeniden sızmaya başlayarak artık Gazze'yi hedef alacağını duyurdu.

İran'da halk ikinci tur için sandık başında İran'da halk ikinci tur için sandık başında

Saldırıya katılan örgütler arasında Hamas ve İslami Cihad da vardı. İzzeddin El Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif, saldırının "Mescid-i Aksa'nın kirletilmesine" tepki olarak gerçekleştirildiğini belirterek, bu yıl İsrail'de toplanan Filistinlilerin öldürülüp yaralanmasının da bu duruma yol açtığını söyledi. durma. Deif, Filistinlilere ve Arap kökenli İsraillilere "işgalcileri kovun ve duvarları yıkın" diye haykırıyordu. Saldırıların başlamasından kısa bir süre sonra Batı Şeria'da acil toplantı düzenleyen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistinlileri "İsrail işgaline" karşı destekleyerek Gazze saldırılarını savunma hakkını koruduğunu vurguladı. İsrail'deki tüm muhalefet partileri terör saldırılarına karşı ulusal birlik hükümetlerini savundu.

Daha sonra Gazze Şeridi'nden en az 2.200 roket atıldı ve Hamas militanlarının sınırı aşıp İsrail'e girmesine, en az 300 İsraillinin ölümüne ve İsrail hükümetinin olağanüstü hal ilan etmesine neden oldu; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıların başlamasının ardından millete hitaben yaptığı konuşmada, İsrail'in "savaşta" olduğunu belirtti. İsrail'e sızan militanlar Gazze Şeridi'ne yakın birçok şehre girdi. Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yıllar içinde ve hava saldırılarında siviller ve 20'si çocuk en az 300 Filistinliyi öldürdüğünü bildirdi; IDF, 400'den fazla "teröristi" öldürdüğünü duyurdu. Hem Filistin hem de İsrail medya kaynakları İsrailli sivillerin ve aralarında çocukların da bulunduğu askerlerin militanlar tarafından kaçırıldığını bildirdi. Bu rehinelerden birçoğunun o zamandan beri Gazze Şeridi'ne kaçırıldığı bildiriliyor. İsrailli kadınlara yönelik şiddet olaylarının sayısı ve İsrailli sivillere yönelik katliamların sayısının giderek artması, militanların saldırılarının başlangıcından bu yana değişen olaylardır.

Atlantik ülkeleri Arjantin, Brezilya ve Hindistan, Hamas'ı şiddetle kınayarak eylemlerini terörizm olarak tanımlarken, bazı Arap ve Müslüman ülkeler ise İsrail'in işgal girişimlerini ve Filistin'in bağımsızlığının kabul edilmemesini saldırıların ana nedeni olarak gördü. Birçok ülke çatışmaların sona ermesini talep etti.

Pek çok yetkili Hamas'ın ilk saldırısını "İsrail'in 11 Eylül'ü" olarak nitelendirdi.

Editör: ÖMER YILDIZCI