1-44Farkındalığın Gücü Derneği tarafından düzenlenen Farkındalık Söyleşileri, 22 Ekim Salı günü Ankara Kent Konseyi’nde anlamlı bir etkinlikle devam etti.

Programa, CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, Tohumluk Vakfı Başkanı Pınar Ayhan, Farkındalığın Gücü Koro Şefi Cihan Can, Farkındalığın Gücü Korosu koristleri ve çok sayıda davetli katıldı. Söyleşi öncesinde Farkındalığın Gücü Korosu’nun sahne aldığı programda koristler birbirinden farklı eserler seslendirerek izleyicilere keyifli anlar yaşattı. 

Bartın Kaza-2

Programın bir diğer önemli bölümünü ise kadın sağlığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman’ın gerçekleştirdiği sunum oluşturdu. Türkiye’de kadın sağlığı konusunda, kadın katılımcıları bilgilendiren Yaman, özellikle meme kanseri ve obezite gibi toplum sağlığını doğrudan etkileyen konulara detaylı bir şekilde değindi. Türkiye’de kadın sağlığının gelişmesi gerektiğini ifade eden Yaman, özellikle kadınlarda farkındalığın oluşması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan obeziteye değinen Yaman, bu oranın en fazla kadınlarda görüldüğünü açıkladı.  

Farkındalık Söyleşilerinde, Kadın Sağlığında Farkındalık Çağrısı!  (1)

YOKSULLUK OBEZİTEYİ ARTIRDI 

Yaman, Türkiye'deki kadın sağlığına ilişkin çarpıcı veriler sundu ve özellikle obezite konusuna değindi. Yoksulluğun artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değiştiğini belirten Yaman, düşük besin değerine sahip karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin, kadınlar arasında obezite oranlarını ciddi şekilde artırdığını dile getirdi. Türkiye’de toplumun yaklaşık yüzde 56’sının obezite ile mücadele ettiğini ve bu oranın hızla Amerika’daki seviyelere yaklaştığını şu ifadelerle aktardı: 

 “Artan yoksulluk, Türkiye'de beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme şekli ön plana çıkıyor. Ekmek ve makarna gibi düşük besin değerine sahip, fakat ulaşımı daha kolay gıdalar tüketiliyor. Bu durum, obezite oranlarında ciddi bir artışa yol açıyor. Günümüzde toplumun yaklaşık yüzde 56’sı obezite ile mücadele ediyor ve bu oran, neredeyse Amerika’daki seviyelere ulaşmak üzere. Amerika'da obezitenin sebepleri arasında hızlı yaşam tarzı ve abur cubur tüketiminin yaygınlığı gösterilirken, Türkiye'de bu sorunun artan yoksullukla doğrudan ilişkili olduğu gözleniyor. Obezite, sadece fiziksel bir sorun olmanın ötesinde, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi pek çok ciddi sağlık problemini de tetikliyor.” 

Kadınlara yönelik özel bir eylem planının gerekliliğine de vurgu yapan Dr. Yaman, kadınların sağlık bilincinin artırılması gerektiğini ifade etti.  

Farkındalık Söyleşilerinde, Kadın Sağlığında Farkındalık Çağrısı!  (4)

MEME KANSERİ DÜNYADA KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ 

Dr. Aylin Yaman, sunumunun bir diğer bölümünde meme kanserine yönelik farkındalık çalışmalarının artırılmasının önemine değindi. Meme kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Yaman, bu kanserin erken teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Ekim ayının dünya genelinde meme kanseri farkındalık ayı olarak kabul edildiğini hatırlatan Yaman, kadınlara düzenli tarama yapmanın gerekliliğini şu ifadelerle açıkladı: 

“Kadın sağlığı, toplumun genel sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle meme kanseri, tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü ve en fazla ölüme neden olan ikinci kanser türü olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden meme kanseri farkındalığının artırılması ve kadınların düzenli olarak bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.” 

Yaman, Türkiye’de kadınların yüzde 52’sinin yaşamları boyunca kendi kendine meme muayenesi yapmadığını dile getirerek, "Kadın sağlığını güçlendirmek istiyorsak, meme kanseri farkındalığını artırmalı ve tarama hizmetlerini ücretsiz olarak sunmalıyız" dedi. 

Farkındalık Söyleşilerinde, Kadın Sağlığında Farkındalık Çağrısı!  (3)

KADINLARIN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YERİ ÇOK ÖNEMLİ 

Sağlık sektöründeki kadın çalışanların yoğunluğuna da değinen Dr. Yaman, Türkiye'deki sağlık çalışanlarının yüzde 60’ını kadınların oluşturduğunu belirtti. Ancak Türkiye'de hemşire sayısının OECD ortalamasının oldukça altında olduğunu söyleyen Yaman, her 100.000 kişiye düşen hemşire sayısının Türkiye'de 306 iken, OECD ülkelerinde bu sayının üç katına kadar çıkabildiğini kaydetti. Kadın sağlık çalışanlarının, hem aile içindeki sorumlulukları hem de iş yerindeki zor koşullar nedeniyle büyük bir yıpranma payına sahip olduklarını dile getiren Yaman, sağlık sektöründeki kadınların sayısının artırılması ve sorunlarının çözülmesinin, toplum sağlığına doğrudan katkı sağlayacağını ifade etti. 

KADINA YATIRIM TOPLUMA KATKI 

Kadın sağlığına yapılan yatırımın topluma büyük bir geri dönüş sağladığını belirten Yaman, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak, "Kadın sağlığına yapılan her bir dolarlık yatırım, topluma 30 dolar olarak geri dönüyor" dedi.  

Başkentin unutulmaz efsanesi: ‘Karyağdı Hatun Türbesi’ Başkentin unutulmaz efsanesi: ‘Karyağdı Hatun Türbesi’

Kadınların sağlık okuryazarlığının artırılmasının, sadece bireysel değil, toplumsal bir kazanım olduğunu belirten Yaman, “Kadının sağlık okuryazarlığının yüksek olması ve aile içindeki yönlendirici rolü nedeniyle ortaya çıkıyor. Kadınların sağlık okuryazarlığına katkıda bulunmak ve kadınların sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmesini sağlamak, sadece bireysel değil, toplumsal bir kazanımdır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL