Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Dijital Çağda Hakikat Mücadelesi” başlıklı makalesinde, yapay zekâ ve dijital dönüşümün, güç dengelerini yeniden tanımlayan bir aktör haline geldiğini vurguladı. Altun, Uluslararası Stratejik İletişim Forumu kapsamında kaleme aldığı makalesiyle 24 farklı ülkenin önde gelen medya organlarında geniş yankı uyandırdı.
Teknolojik ilerlemelerin yalnızca fırsatlar sunmakla kalmayıp, aynı zamanda ciddi zorlukları da beraberinde getirdiğini belirten Altun, günümüzde hakikatle yalan arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığını ifade etti. Dijital ekosistemde derinleşen “hakikat krizi” ile mücadelede etkili iletişim stratejilerinin hayati bir rol oynadığını vurgulayan Altun, yapay zekâ ve algoritmaların, iletişim dünyasında ezber bozan bir dönüşüm yarattığına dikkat çekti.
TEKNOLOJİ DİJİTAL SİLAHA DÖNÜŞEBİLİR
Altun, “Yapay zekâ araçlarının iletişim süreçlerinde devrim yarattığını, veri analizi, içerik üretimi ve kriz yönetimi gibi alanlarda benzersiz fırsatlar sunduğunu ancak etik ilkelere uyulmadığında bu teknolojinin dijital bir silaha dönüşebileceğini” belirtti. Özellikle deep-fake teknolojisi ve dezenformasyonun, toplumların güvenini zedeleyerek toplumsal kutuplaşmayı artırdığını ifade eden Altun, “Algoritmaların yönettiği bir dünyada bireyler, yankı odalarına hapsediliyor ve manipülasyon hakikatin yerini alıyor” dedi.
Gazze'de yaşanan trajedilere de değinen Altun, yapay zekâ destekli dezenformasyonun doğru bilgiye erişimi zorlaştırdığını vurgulayarak, Türkiye’nin hakikati savunmak adına uluslararası kamuoyunu doğru bilgiyle buluşturmak için yoğun çaba sarf ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, küresel çapta etkili bir dijital dönüşüm yönetimi için uluslararası iş birliğinin önemine işaret ederek, Türkiye’nin “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde hem ulusal hem de küresel ölçekte dijital tehditlere karşı stratejik bir duruş sergilediğini vurguladı.
13-14 Aralık 2024 tarihlerinde düzenlenen “Uluslararası Stratejik İletişim Forumu Stratcom” ile dünyanın dört bir yanından kamu sektörü, medya ve akademi temsilcilerinin bir araya geldiğini ifade eden Altun, bu forumun hakikat krizine karşı ortak iradenin inşa edileceği önemli bir platform olduğunu söyledi.
Altun, “Türkiye, dijital çağın zorlukları karşısında hakikati, vicdanı ve adaleti esas alan bir anlayışla yalnızca bölgesinde değil, küresel düzeyde de model olmayı sürdürecektir” ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin bu alanda üstlendiği rolü bir kez daha vurguladı.