Uzmanlar Eyyam-ı Bahur yani çöl sıcaklarının geleceğini duyurdu. Peki aşırı sıcaklarda sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Serinlemek ve vücudumuzdaki sıvı kaybını önlemek için nasıl bir yöntem izlemeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Hangi gıdaları tüketmeliyiz? Aşırı sıcaklar için uzmanlar kronik rahatsızlığı olan; yaşlı, çocuk, hamile yurttaşların özellikle dışarı çıkmaması için uyarılarını yineliyorken, peki evde kaldığımız zamanlarda sıcak havaya karşı nasıl bir beslenme düzeni oluşturmalıyız?

Diyetisyen Mekseliyna Adsız konuyla PolatliPostasi.com İnternet Haber Sitesi'nin sorularını yanıtladı. Aşırı sıcak havaya karşı beslenme önerilerinde bulundu.

"Yüksek sıcaklıktaki havalarda doğru beslenme ile sağlığımızı korumak ve vücut dengemizi korumamız mümkün" diyen Diyetisyen Adsız, özellikle sıcak hava koşullarında yaz kızartması geleneğine ara verilmesini, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmasını belirtti.

Biz de hemen Diyetisyen Adsız'a yaklaşan Kurban Bayramı'nda hava sıcaklığı tahmininin mevsim normallerinin üstünde olacağını ve okurlarımıza nasıl bir beslenme önerisinde bulunabileceğini sorduk.

Uzman Diyetisyen Adsiz

KURBAN BAYRAMI’NDA BESLENME NASIL OLMALI?

Eyyam-ı Bahur sıcakları zaman olarak tam da Kurban Bayramı Arifesi’nde gerçekleşecek... Diyetisyen Adsız, bayramda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üstünde olabileceğine yönelik Meteoroloji uyarılarını da göz önüne alarak vatandaşların aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmaları uyarısı yaptı. Adsız ayrıca havaların her geçen gün daha da ısındığı bugünlerde sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız? Aşırı sıcaklarda öncelikle tüketilmesi gereken içecekler hangileri? Yiyecek olarak ne tür besinler tüketmeliyiz konusunda bilgi verdi. 

Polatlı 1926 Spor Kulübü taraftarlarıyla buluştu, moral depoladı! Polatlı 1926 Spor Kulübü taraftarlarıyla buluştu, moral depoladı!

“Öncelik suyun olmalı” diyen Adsız, günde 2-3 litre su içmenin önemine dikkat çekerken vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve, sebze ve tahıl ağırlıklı bir beslenme şeklini önerdi.

KURBAN BAYRAMI’NDA AKDENİZ DİYETİ ÖNERİSİ

“Akdeniz diyeti ve zeytinyağlı yemekler, protein grubundan balık, çiğ ya da fırında sebze, mevsim meyveleri ve salata tercihi öneriyorum” diyen Mekseliyna Adsız, “Ayrıca aşırı sıcak hava ile birlikte vücudumuzdaki terlememiz de çoğalacağı için elektrolit dengemizi korumamız da çok önem arz ediyor. Bunu nasıl sağlarız. Yoğurt, ayran, cacık gibi içecekleri mutlaka tüketerek ve ayrıca yaz için en uygun olan bir diğer yemek de soğuk çorbalardır” dedi. 

“KIZARTMALARDAN UZAK DURUN”

Yaz deyince evlerde en çok yapılan yemekler arasında bol dometes soslu karışık kızartmalar akla geliyor. Ama diyetisyenler aşırı sıcaklarda bu türk kızartmalardan uzak durulmasını söylüyor. Adsız da bu uyarıyı yineleyerek şunları belirtti: “Kızartma yöntemi ile pişirilen yemekler yani kızartmalar, aşırı yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Ayrıca Kurban Bayramı da yaklaşırken bir sakatat uyarısında da bulunmak isterim. Sakatat tüketimi yerine ızgara, haşlama ya da buğulama yöntemi ile et besinini tüketmeliyiz. Et tüketirken de yağı alınmış etleri tercih etmemeliyiz.”

OMEGA-3 HAFTADA 2 KEZ TÜKETİLMELİ!

Diyetisyen Adsız balık tüketimi konusunda da bir hatırlatmada bulunurken, omega-3 hatırlatmasında bulundu ve “haftada 2 kez balık tüketin” dedi.

PEKİ TATLI YİYEBİLİR MİYİZ?

Diyetisyen Adsız’a tatl tüketiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk ve şu cevabı aldık: “Basit şeker içeren, yağ oranı yüksek tatlılar kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur aynı zamanda hızla düşmesine de neden olur. Tatlı tabiki tüketilebilir ama dondurma ya da sütlü tatlılar yenmesini tavsiye ediyorum.”

ÖĞLEN YEMEKLERİNDE NE TERCİH ETMELİYİZ?

Yaz mevsiminin serinletici yiyeceklerinden soğuk çorba tavsiyesinde bulunan Mekseliyna Adsız, öğlen menülerinde ayrıca meyveli granola, yoğurt gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi. 

Ara öğün olarak da çiğ kuruyemiş, meyve önerisi sunan Adsız, bu besinlerin vücuda vitamin ve mineral destek sağladığını belirtti. 

AKŞAM YEMEKLERİNİ SAAT KAÇTA YEMELİYİZ?

Ve geldik en önemli soruya... Akşam yemekleri... Akşam yemeğimizi saat kaçta tüketirsek daha sağlıklı olur? Adsız, akşam yemeğinin en geç 20.00-20.30 arasında olmasını öneriyor. 

Yaz akşamlarında; davetler, özel geceler, düğünler gibi organizasyonların yapıldığı akşamlar olmasından ötürü saat düzeni oturtmakta zorluk çekenlere Diyetisyen Adsız şöyle bir öneri sunuyor: “Böyle durumlarla karşılaşıldığında iki önerim var. Saat 21.00 sularına kadar yemeği beklerseniz acıkmanız yoğun olur ve bu durumu kontrol etmeniz de zorlaşır. Ancak saat 19.00 gibi peynir, salata veya 10- 15 fındık ile kuru kayısı veya ayran ile grisini veya 1 dilim ekmek peynir bulunduğunuz ortama göre buna benzer küçük bir öğün yaparsanız, saat 21.00’de başlangıç yemeği, salata ya da başlangıç yemeğini yemeyip sadece ana yemek yiyebilirsiniz. Beslenme anlaşıldığı üzere bir dengeleme işidir. Alkol olarak 1-2 kadeh beyaz şarap iyi bir seçim olur. Ama alkol tüketimi ile tatlı tüketimini önermiyoruz. İkisinden birini tercih etmelisiniz." 

AŞIRI SICAKLARDA HİÇ YENMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER VAR MI?

Diyetisyen Adsız aşırı sıcaklarda hiç yenilmemesi gereken yemekler olup olmadığı sorumuza “olmaz olur mu? diye yanıt vererek başladı saymaya: “Kremalı yemekler, mayonez gibi ürünler yaz aylarında kesinlikle uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Neden çünkü bu besinler, çabuk bozulur ve vücudun sindirim sistemini etkiler.

AŞIRI SICAKLARDA NE KADAR SU TÜKETMELİYİZ?

Eyyam-ı Bahur sıcakları da kapıdayken ne kadar su tüketmeliyiz? Diye sorduğumuz Diyetisyen Mekseliyna Adsız, yetişkin bireylerin, örneğin kadınların ortalama 2 bin kalorilik ihtiyaç için en az 2 litre erkeklerin ise 2,5 litre su içmelerini önerdi. 

Egzersiz yapanlar için bu ihtiyacın daha fazla olabileceğine işaret eden Adsız, “her yarım saat için 1-2 bardak daha ekleme yapmak gereklidir. Yani günde 3 litre su maksimum ihtiyacımızdır” dedi. 

KRONİK HASTALAR NE KADAR SU TÜKETMELİ?

Adsız özellikle kronik hastalar ve böbrek hastalığı olan bireylerin susamayı beklemeden su içmeleri gerektiğine işaret ederek, “Su tüketmek bazen zor gelebiliyor. Böyle durumlarda suyu tatlandırabiliriz. Suyumuzun içerisine bir iki damla meyve suyu ya da taze meyve parçacıkları atabiliriz. Nane, limon, zencefil ile de suyumuzu tatlandırabiliriz. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda tercih edilebilecek en doğru içecekler olacaktır. Eğer idrar rengi renksize yakın ise sıvı alımı yeterli demektir. Koyu sarı ise sıvı alımınız yetersiz anlamına gelir” şeklinde bilgi verdi.

YAZIN İÇİNİZİ FERAHLATACAK BESİNLER

Diyetisyen Adsız, yaz aylarında aşırı sıcaklarda tüketilmesi gereken besinlere ilk olarak yine su önererek başladı. Ayrıca içerisinde yüksek oranda su barındıran salatalık, ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbaları önerdi. Salata ve zeytinyağlıların da önemine işaret eden Adsız, meyvelerden kavun, karpuz ve çilek önerdi. 

Yulaf lapası tüketimine de işaret eden Diyetisyen Mekseliyna Adsız, süt ve yoğurtla yapılmış yulaf lapası tarifi önerisi yaptı. 

Sebze suyu detokslarının da etkili olacağını belirten Adsız, bu tariflerde dereotu, nane, reyhan, roka ve mevsim yeşilliklerinin kullanılabileceğini belirtti. Buna ek olarak hindistan cevizi yağı ya da sütünü de listedeki ürünlerin içerisine ekledi. 

DİYETİSYENDEN ÖDEM ATTIRAN DETOKS KÜRÜ TARİFLERİ  

2 Günlük Ananas Kürü

Haftada 2 gün şişkinliğinizi, ödeminizi atmanız için Diyetisyen Adsız şu tarifi verdi: Ananas-limon ödem suyu 1 ŞİŞE MADEN SUYU, yarım adet limon suyu, yarım bardak su, 1 parmak kalınlığında 1 dilim ananas, 1 demet taze nane, 1 tatlı kaşığı kuru nane. Tüm malzemeleri blendırdan geçirip afiyetle tüketebilirsiniz. 

2 Günlük Elma Kürü

Elma kürünün malzemeleri ise şöyle: Yarım adet yeşil elma, 1 adet büyük boy salatalık, 1 avuç maydanoz, yarım limon suyu, 1 fincan demlenip soğutulmuş yeşil çay. Tüm malzemeler blendırdan geçirilerek içilir. 

Diyetisyen Adsız tarif verdiği kürlerin emziren anneler, hipotansiyonu olanlar, reflü, gastrit gibi mide problemi olanların yapmaması uyarısında bulundu. 

Muhabir: GÜLİZ YILDIZ ZEREN