Yapımcılığını Kadir Kesemen'in üstlendiği, yönetmenliğini ve senaristliğini Kemal Kan'ın üstlendiği Estergon Kalesi filmi, büyüleyici sahneleriyle izleyicileri etkisi altına almaya hazırlanıyor. Peki, bu etkileyici film ne zaman ve nerede çekildi? Estergon Kalesi Filminin Konusu ve Oyuncuları Estergon Kalesi nerede çekildi? Konusu ve oyuncuları...
Estergon Kalesi Filminin Konusu
Çal Hasan'ın kahramanlık hikayesinin anlatıldığı film, bir yüzbaşı tarafından esir alınan Hasan'ın yaşadığı zorlu süreci konu alıyor. Ağır işkencelere maruz kalan Çal Hasan, büyük mücadeleler sonucunda hapis olduğu kaleden kaçmayı başarıyor. Padişahın emri ve iradesini elde ettikten sonra yarım kalan görevini tamamlamak, Genç Osman'ı bulup Estergon'da Türk sancaklarını dalgalandırmak üzere yola koyulan Hasan'ın hikayesi, izleyicilere tarih ve aksiyon dolu bir deneyim sunuyor.
Estergon Kalesi Filminin Oyuncuları
1972 yılında vizyona giren Estergon Kalesi filminin oyuncu kadrosunda Serdar Gökhan, Feri Cansel, Kazım Kartal, Nevin Arpar, Şefik Döğen, Tuncer Necmioğlu gibi deneyimli oyuncular yer alıyor.
Estergon Kalesi Filmi nerede çekildi?
Filmin çekimleri İstanbul'da Rumeli Hisarı ve Yedi Kule'de 1972 yılında yapılmıştır.
Estergon Kalesi Nerede?
Estergon Kalesi: Tarihi ve Osmanlı Dönemi
Estergon Kalesi (Macarca: Esztergomi vár), Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin 60 km kuzey batısında, Tuna Nehri kıyısında yer alan önemli bir kaledir. Tarih boyunca Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü bu bölge, stratejik konumu ve tarihi önemi ile dikkat çeker.
Tarihi Kökenleri:
Estergon Kalesi, 13. yüzyılın başlarına kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. 1241'deki Moğol istilasına kadar, Macar Krallığı'nın idari ve dini merkezi olarak kullanılmıştır. Kral IV. Bela'nın 1256'da başkenti Budin'e taşımasıyla birlikte, kale din adamlarına bırakılmış ve günümüzde müze olarak kullanılan yapıların temelleri atılmıştır.
Osmanlı Döneminde Estergon Kalesi:
Estergon Kalesi, Osmanlı Devleti tarafından ilk defa 1543 yılında fethedilmiştir. Macar Kralı János Szapolyai'nin 1540'ta ölümü sonrasında Osmanlılar ile Avusturyalılar arasında Macaristan'ın kontrolü konusundaki rekabetin bir parçası olmuştur. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 1543 Nisan'ında Edirne'den hareket ederek Estergon Kalesi'ni kuşatmış ve Ağustos 1543'te kaleyi ele geçirmiştir.
Estergon Kalesi'nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle bölge, bir sancakbeyliği olarak Budin Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır. Ancak, 1595 yılında Osmanlılar'ın kaleyi teslim etmek zorunda kalmasıyla birlikte bölgedeki hakimiyet değişmiş ve Estergon Kalesi, Osmanlı yönetiminden çıkmıştır.
Günümüzde Estergon Kalesi, tarihi zenginlikleri ve mimari güzellikleriyle turistleri cezbetmeye devam eden bir turistik cazibe merkezi olarak önemini sürdürmektedir.