Avukat Buket Nurşah Tekışık, kefalet sözleşmesi ile ilgili evli çiftlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Tekışık, icra işlemlerinde kefil olmak için eşin rızasının zorunlu olduğunu vurguladı ve rıza olmadan yapılan sözleşmelerin geçersiz olduğunu belirtti. 

TBMM işçi alımı yapacak! TBMM işçi alımı yapacak!

Tekışık, Yargıtay’ın 11. Hukuk Dairesi’nin 2021/1665 E., 2022/6383 K. sayılı kararını hatırlatarak, "Kefalet sözleşmesinde eşin rızası mutlak surette bulunmak zorundadır. Eşin rızası olmadan icrada kefil olunamaz çünkü kefalet, belirli şekil şartlarına tabidir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 584. Maddesi hükmünce 'Eşlerden biri, mahkemece verilmiş ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir.' ifadesi yer almaktadır. Yargıtay kararlarında da kefaletin geçerliliği, eşin yazılı muvafakatının alınmasına bağlıdır" dedi. 

RIZA SÖZLEŞMESİ ANINDA ALINMALI 

Avukat Tekışık, eşin rızasının sözleşme kurulmasından önce ya da en geç kurulma anında verilmesi gerektiğini belirterek, sonradan icazet yoluyla alınan rızanın sözleşmeyi geçerli hale getirmediğini söyledi. "Sözleşme adi yazılı da olabilir. Şekil şartlarına uyulmayan sözleşme kesin hükümsüz olup hukuken geçerliliği yoktur. Nitekim amaç, evlilik birliğinin temelden sarsılmasını önlemek ve ekonomik refahın sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Tekışık, kefalet sözleşmelerinde eşin rızasının alınmasının amacının, evlilik birliğinin temelden sarsılmasını önlemek ve ekonomik refahın sağlanması olduğunu belirtti. Eşin yazılı muvafakatının alınması, hem hukuki geçerliliği sağlamak hem de çiftlerin ekonomik güvenliğini korumak adına büyük önem taşıyor. 

Kaynak: İHA