Erasmus programı, üniversite öğrencilerinin 1 dönem veya 1 yıl olarak yurt dışında eğitim görmeyi sağlayan Avrupa Birliği projesidir. Bu programa lisans ya da lisansüstü eğitim görenler dahil olabiliyor. Peki Erasmus başvuru nasıl yapılır, gereken belgeler neler? İşte Eramus hakkında merak edilenler...

Erasmus hakkında merak edilenler Erasmus şartları, başvuru için gerekenler...

Erasmus şartları nelerdir?
Erasmus programına katılmak için hazırlık programı dışında 1. senenin tamamlanmış olması gerekiyor. Ayrıca istenilen genel not ortalamasına sahip olanlar başvuruda bulunabiliyor.

Başvuru yapan öğrencilerin yurt dışında eğitim alabilecek yabancı dil yeterliliğine sahip olması gerekiyor. Bu nedenle her üniversite öğrencilerine yabancı dil sınavı uyguluyor.

Öğrencinin genel not ortalaması ve yabancı dil sınavından alınan not ile Erasmus için gidilecek okul belirlenir.

Erasmus başvurusu nasıl yapılır?
Erasmus programı için üniversitenin Erasmus Koordinatörü gerekli bilgilendirmeleri yapar. Erasmus'a başvururken teslim edilmesi gereken birtakım doküman mevcuttur.

Bunlardan başlıcaları:

Kabul Mektubu (Statement of Acceptance ya da Acceptance Letter),

Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ve niçin yurt dışına gitmeye uygun olduğunuzu anlatan bir Niyet Mektubu (Letter of Motivation).

Bunların dışında üniversiteniz veya gideceğiniz kurum sizden dil yeterliliğinizi ispatlamak adına Erasmus dil yeterliliği sınavını geçmiş olmanızı isteyebilir. Pasaportunuz yoksa çıkartmak için işlemlere başlamalı, eğer varsa süresini kontrol etmeli ve gerekirse pasaportunuzun süresini uzatmalısınız.

Her üniversitenin süreci farklı ilerlediği için teslim edilmesi gereken evrakların okul ile teyit edilmesi daha doğru olacaktır.

Editör: Arda Özden