Günümüzün dijital çağında, teknoloji hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda. Özellikle çocuklar; tabletler, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlarla çevrili bir dünyada büyüyor. Ancak bu dijital ortamda geçirilen süre arttıkça, çocukların sağlıklı gelişimi için tehditler de artıyor. Teknolojinin ve beraberinde gelen sosyal medyanın hızla gelişmesiyle birlikte, çocukların dijital cihazlarla geçirdiği süre arttıkça, sağlıksız alışkanlıklar da hızla yayılıyor. Özellikle küçük çocuklarda yaşanılan durumlardan birisi olan 'odak bozukluğu' bu problemin ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. 

ÇOCUKLARIN %33,3'Ü DAHA AZ DERS ÇALIŞIYOR

Son yapılan bir araştırmaya göre çocukların %34,4’ü ekran başında daha fazla vakit geçirdikleri için kitap okuma oranlarının düştüğünü belirtiyor. Bu durum, sadece okuma alışkanlıklarını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda ders çalışma sürelerini de kısıtlıyor.

Çocukların %33,3’ü dijital cihazlar nedeniyle daha az ders çalıştıklarını ifade etti. Aile bağları da bu dijital çağda zayıflarken, çocukların %25,5’i daha az aileleriyle vakit geçirdiğini söylüyor. Sosyal etkileşimlerin yerini ekranlar alırken, arkadaşlarıyla yüz yüze görüşme oranı ise %18,6’ya düştü. Dijital dünyanın etkileri yalnızca zihinsel gelişimi değil, aynı zamanda fiziksel sağlığı da olumsuz etkiliyor. Uyku düzeninin bozulduğunu belirten çocuklar ise %17,2 oranında. Uzmanlar, bu bağımlılığın çocukların sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişiminde kalıcı izler bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN