Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen), Öğretmenlik Meslek Kanunu değişiklik taslağına tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Sendika, öğretmenlerin iş güvenliğini koruyacak ve sorunlarını ortadan kaldıracak bir meslek kanunun olmasını istedi. 

“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNDA SORUN VAR”

Eğitim Gücü Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat meslek kanununda birçok problemli konuların olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Öğretmenlik meslek kanununda müfettiş kararıyla öğretmenin yetersiz görülmesi üzerine öğretmenlikten alınabileceği ve memurluğa çekilebileceği yönelik bir madde var. Bu daha önce mevzuatta olmayan bir maddedir. Daha önceki öğretmenlik kanunundaki madde şudur; bir öğretmen herhangi bir kaza veya başka bir hastalık nedeniyle yetersiz hale gelirse sağlık kurul raporu ile müfettişin onayı ile memurluk sınıfına geçilebiliyordu. Ancak şu an Millî Eğitim Bakanlığı iki müfettiş kararıyla hiçbir kurul raporu olmadan bir öğretmeni öğretmenlikten alacaktır. Bu öğretmenlik iş güvenliğine öğretmenlik mesleğine aykırıdır. Öğretmenlik güvencesini ortadan kaldırmaktır. Biz öğretmenlerin güvencesine ortadan kaldıracak bu maddeyi kesinlikle öğretmenlik meslek kanununda kabul etmiyoruz. Bu maddenin büyük tehlikesi en çok ideolojik olacaktır. Öğretmenin kaşını gözünü beğenmeyen düşüncesini duruşunu beğenmeyen idare tarafından rahatlıkla öğretmenlikten alınmasına neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Öğretmen (3)

Polatlı'da esnaftan Kartaltepe AVM'deki Yöresel Ürünler Festivali'ne tepki Polatlı'da esnaftan Kartaltepe AVM'deki Yöresel Ürünler Festivali'ne tepki

“ROTASYON VARDIR”

Bazı sendikaların rotasyonun olmadığına karşı Özat rotasyonun olduğunu söyleyerek, “Rotasyonun olmadığına dair kanun da bazı sendikalar ifade etmektedir. Bunlar üyelerini aldatmaktadır. Rotasyon vardır. Öğretmen atama ve yerleştirme yönetmeliğinin 43. Maddesine “12 yıl görev yapan öğretmen rotasyona tabii tutulur hatta başka okula görevlendirilir. Kanunda bunu engelleyecek bir madde yoktur” dedi.

“ÖĞRETMEN MESLEK KANUNU DEĞİL CEZA KANUNU”

Öğretmenlik meslek kanununda öğretmeni koruyacak ve güvenliğini sağlayacak maddeler istediklerini belirten Özat, 15 sayfalık meslek kanununun 11 sayfasında disiplin cezaları var. Yani öğretmen meslek kanunu diye çıkarılan kanunun aslında öğretmeni kalıba sokacak öğretmeni izaha sokacak öğretmeni disiplin cezaları içeriyor. Biz eğitim akademilerine karşı değiliz ancak bunu bir toplama kampına çalışma kampına karşıyız. Biz öğretmeni koruyacak şekillendirecek bir meslek kanunu beklerken, kâbus bir kanunla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Öğretmen (4)

“MÜLAKATI KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ”

Mülakat konusunda karşı olduklarını söyleyen Oğuz Özat, “Buradan da sesleniyoruz. 20 bin öğretmen atamasında kesinlikle mülakatı kabul etmiyoruz. Yapılacaksa dahi yuvarlama yapılsın. Öğretmenlerin eylül ayında Kpss puanlarıyla atanmasını istiyoruz” dedi.

“ÖLÜ DOĞAN BİR MESLEK KANUNU”

Eğitim ve eğitim çalışanlarının sorunlarını dile getiren Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Demirer, meslek kanununda olmayan maddeleri şöyle anlattı: “Meslek kanununda eğitim politikalarını uygulamak yürütmek ve yönetmekte sorumlu yöneticilerimiz, il ve ilçe müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, şube müdürlerimiz ve şeflerimiz yok. Memurlar, hizmetliler ve aşçılar, bekçiler, öğretmenler yok. Bu meslek kanunun her satırında öğretmen yazılı olmasına rağmen maalesef öğretmenlerde yok. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’te yok. Yazılı sınavın esas alındığı sözlü sınavın kaldırıldığı, endişelerin, korkuların sona erdiği hüzünlü bir gelecekte yok. Eğitimi ve eğitim için çalışan tüm unsurları içine almayan ortaklaşmayan ve sadece parti sendikaları ile kurgulanan bir meslek kanunu bizim için ölü doğan bir meslek kanunudur” şeklinde konuştu.

“GERÇEK BİR ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNA İHTİYAÇ VAR”

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Alper Öğretici ise öğretmenlerin özlük, mali ve sosyal hayatlarını arttıracak hiçbir madde olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Paydaşlarla birlikte yapmadığınız öğretmenleri eğitim çalışanlarını sürece dahil etmediğiniz bir meslek kanunu meslek kanunu olmaz ancak tasarı olur. Getirilen yeni meslek kanununda daha önce söz verilen maddelerin olmadığını, öğretmenin hiçbir şekilde özlük mali ve sosyal hayatları arttırmadığını ne yazık ki gördük. Uzman ve başöğretmenlikte verilen sözler tutulmadı. Uzman ve başöğretmenlik tazminatlarının emekliliğe yansıtılması olmadı. Günümüz şartların 1 saatlik ek ders ücretinin 90 TL olduğu günümüzde ek ders ücreti artırımı olmadı. Gerçekten öğretmenlerin sorunlarını çözecek yetişmesinden göreve başlamasından emekliliğine kadar olacak süreci içinde barındıracak gerçek bir öğretmenlik meslek kanunu ihtiyacını haykırıyoruz. Okul yöneticilerinin mülakatla seçileceği eğitim akademisine karşıyız. Öğretmenlik meslek kanunu sorunlara çözüm olacakken ne yazık ki var olan sorunları çok daha arttıracaktır. Bizler disiplin kanunu değil öğretmenlerin sorunlarını çözen meslek kanunu istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENİ BİTİRME KANUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Genç Eğitim Sendikası Genel Başkanı Ali Altıntaş öğretmenlik cezalandırma kanunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Altıntaş, “İçeriğinde eğitim çalışanlarının can güvenliğini sağlayacak öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirildiği karşılaşılan sorunların çözüleceği hiçbir madde bulunmuyor. Öğretmenlik meslek kanunu beklerken öğretmenliği bitirme kanunu ile karşı karşıya kaldık. Öğretmenlerin iş güvenliğini muallak ifadelerle gasp etme niyetiyle hazırlanmış rotasyon ile sürgüne kapı aralayan ekonomik şartları iyileştirmeyi unutmuş bir taslak kabul edilemez” dedi.

Muhabir: Zeynep PAMUK