Başkent Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan ve halk arasında “Direksiyon Binası” olarak da bilinen Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, bir milletin yeniden doğuşuna şahitlik etmesinin yanı sıra birçok ilki de bünyesinde barındırıyor. 

Cumhuriyetimizin temellerini oluşturan “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü, ilk kez bu tarihi binada Atatürk tarafından dile getirildi. 

Başkentte Gazze’ye destek i̇çin bin araçlık konvoy düzenlendi Başkentte Gazze’ye destek i̇çin bin araçlık konvoy düzenlendi

Sultan II. Abdülhamit döneminde, 1892 yılında Berlin-Bağdat Demiryolu Hattı’nın bir parçası olarak inşa edilen bu yapı, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün hem karargâhı hem de yaşam alanı olarak kullanıldı.

ATATÜRK'ÜN KARARGAHI OLARAK KULLANILDI 

Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldikten sonra bir süre Ziraat Mektebi’nde konakladı, ancak güvenlik ve stratejik nedenlerle 1920 yılında Direksiyon Binası’na taşındı. Bu bina, 1920-1922 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nın harekât planlarının yapıldığı, önemli iç ve dış kararların alındığı bir merkez haline geldi.

21 Ekim 1921’de Pozantı ve Adana’nın Fransızlardan kurtarılmasına ilişkin anlaşmanın imza töreni bu tarihi binada gerçekleştirildi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olan “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü de ilk kez burada Atatürk tarafından telaffuz edildi.

Direksiyon Binası, kemerli pencereleri, zarif köşe taşları ve ahşap saçaklarıyla dönemin mimari özelliklerini yansıtıyor. İki katlı yapı, alt katında demiryolu tarihine dair eserleri sergilerken, üst katında Atatürk’ün konut olarak kullandığı kabul salonu, çalışma ve yatak odalarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

1964 yılında “Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi” adıyla ziyarete açılan bina, 10 Kasım 1974 ve 1983 yıllarında yapılan düzenlemelerle günümüzdeki halini aldı. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN