Ege Denizi'nde artan sismik hareketlilik, 80 sarsıntıyla sürüyor. 4.9 büyüklüğündeki son sarsıntı, İzmir ve çevresindeki aktif fay hatlarının tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, bölgedeki volkanik aktivite ve tsunami riski konusunda uyarılarda bulundu.

EGE'DE DEPREMLER SÜRÜYOR 

Ege Denizi son günlerde büyük bir sismik hareketlilik gösteriyor. Bugün sabah saat 02.00'de başlayan depremler, şu ana kadar 80 sarsıntı kaydedildi.

En küçük deprem 1 büyüklüğünde olurken, en büyük sarsıntı ise 4.9 büyüklüğünde gerçekleşti. Bu depremlerin çoğu Ege Denizi'nin merkez üssünde meydana geldi. Özellikle 15.17'deki 4.9 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki sismik etkinin devam ettiğini gösteriyor.

İZMİR İÇİN KORKUTUCU UYARILAR 

Sabah saatlerinden bu yana art arda meydana gelen depremler Ege'deki aktif fay hatlarını yeniden gündeme getirdi. Özellikle Santorini Adası'ndaki toprak kaymaları da endişe yaratmış durumda. Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in aktif fay hatlarıyla kesildiğini ve en az 15 büyük depremin beklendiğini ifade etti.

Görür, "Çeşme’nin sahil kesiminde bazı zemin sorunları olsa da, İzmir'in genel zemini iyi durumda. Ancak, fay hatlarının kara üzerindeki devamlılığı ve deniz içindeki uzantıları, bu kadar fay hattına sahip başka bir şehir yok" dedi. Görür’ün açıklamaları, İzmir için korkutucu bir uyarı niteliği taşıyor.

Deprem uzmanları da Ege'deki sismik hareketliliğe dikkat çekiyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki depremlerin "yeni bir volkanik aktivitenin başlangıcını" gösterebileceğini belirtti. Sözbilir, "Ege kıyılarında yıkıcı bir deprem üretme ihtimali oldukça yüksek" diyerek, özellikle büyük depremler sonucu Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarının tsunami tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

SANTORİNİ YANARDAĞI'NDAKİ TEHLİKELER 

Santorini'nin yakın çevresindeki hareketlilik de kaygı verici. Dünyadaki bilinen 20 süper yanardağdan biri olarak kabul edilen Santorini, çok büyük bir patlama riski taşımıyor. Ancak, Santorini'nin patlama gücü, Volkanik Patlama Endeksi'ne göre 7 ile sınırlı kalabilir. Bu, adada önemli bir volkanik aktivite olduğu anlamına gelse de, süper yanardağların 8 büyüklüğüne ulaşması bekleniyor. Santorini'nin Bodrum kıyılarına olan mesafesi ise yaklaşık 170 kilometre.

Santorini'nin büyük patlaması, milattan önce 1600 yılında tarihin en büyük volkan patlamalarından birine sahne olmuştu. Bu patlama, adanın bugünkü şeklini almasına neden olmuştu. Ancak günümüzdeki sismik aktiviteler, bölgedeki potansiyel tehlikelerle ilgili daha fazla önlem alınması gerektiğini gösteriyor.

Kıyılarımız tehdit altında: Moriwaki 'tsunami geliyor' diyerek uyardı! Kıyılarımız tehdit altında: Moriwaki 'tsunami geliyor' diyerek uyardı!

Sonuç olarak, Ege'deki bu hareketlilik, bölgedeki yer bilimciler tarafından yakından izleniyor ve olası büyük depremler ve volkanik patlamalar için hazırlıklı olunması gerektiği uyarıları yapılıyor.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK