Vatandaşlar tarafından Ebû Süfyân kimdir, Peygamberimizin akrabası mı? Ebû Süfyân iman etti mi, Müslüman oldu mu? sorularının yanıtları araştırılıyor. Merak edilen bu soruların yanıtlarını haberimizde sizler için derledik. Resûlullah'ın peygamberliğini ilan etmesinden önce Ebû Süfyân, ona büyük sevgi beslemiş olan Ebû Süfyân hakkındaki tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Ebû Süfyân kimdir, Peygamberimizin akrabası mı?
Peygamber'in amcasının oğludur. Mekke'de doğan Ebû Süfyân rivayete göre Mugīre onun kardeşidir. Resûl-i Ekrem'in süt kardeşi olarak kabul edilir ve Halîme (veya Süveybe) tarafından emzirilmiştir. İkisi çocukluk ve gençlik yıllarını birlikte geçirmişlerdir. Resûlullah'ın peygamberliğini ilan etmesinden önce Ebû Süfyân, ona büyük sevgi beslemiştir. Ancak peygamberlik ilanından sonra yirmi yıl boyunca Hz. Peygamber'e düşmanlık etmiş ve onun ve Müslümanların aleyhinde hicivler yapmıştır. Bu sebeple Hz. Peygamber tarafından öldürülme emri almıştır.
Mekke'nin fethinden kısa bir süre önce, Resûlullah'ın halası Âtike’nin oğlu Abdullah b. Ebû Ümeyye ile birlikte Medine'ye gitmek üzere yola çıkmış ve Ebvâ'da Hz. Peygamber'le karşılaşmışlardır. Müslüman olmak istediklerini bildirmişlerdir. Yakın akrabaları olmalarına rağmen, İslamiyet'e ve Müslümanlara karşı tavırları sebebiyle, Hz. Peygamber önce onlara yüz vermemiştir. Ancak hanımı Ümmü Seleme'nin ricası üzerine, kardeşi Abdullah b. Ebû Ümeyye ile Ebû Süfyân'ı kabul etmiştir.
İyi bir şair olan Ebû Süfyân, pişmanlığını dile getirerek Hz. Peygamber'den af dilemiş ve Müslüman olmuştur. Ebû Süfyân, sonraki hayatında Hz. Peygamber'e bağlı kalmıştır. Mekke'nin fethi, Huneyn Savaşı ve Taif Kuşatması gibi önemli olaylara katılmıştır. Huneyn Savaşı sırasında, Hz. Peygamber'in etrafında kimse kalmadığı bir anda, Ebû Süfyân, Hz. Peygamber'in yanından ayrılmamıştır ve bu davranışıyla Hz. Peygamber'in takdirini kazanmıştır. Hz. Peygamber'in vefat ettiğinde Ebû Süfyân, onun için mersiyeler söylemiştir.
Ebû Süfyân, 20 (641) yılında Medine'de vefat etmiştir. Ancak 15 (636) yılında öldüğü de rivayet edilmektedir. Cenaze namazını Hz. Ömer kıldırmıştır. Hac sırasında, onu tıraş eden berberin başındaki bir siğili kesmesinin ölümüne yol açtığı söylenmektedir.
Hz. Peygamber'e benzeyen ve namaz kılmaktan büyük haz alan Ebû Süfyân, ölümünden üç gün önce kabrini hazırlamıştır. Müslüman olduktan sonra hiçbir günaha bulaşmadığını söylemiş ve ölümünden sonra kendisi için ağlanmamasını vasiyet etmiştir.
Ebû Süfyân iman etti mi, Müslüman oldu mu?
Müslümanların Mekke'nin fethi öncesinde Cuhfe'de karargâh kurmalarından sonra, çocukluk arkadaşı olan Abbas'ın tavsiyesiyle Peygamberin huzuruna çıktı. Peygamber'in İslâm'a davetini kabul ederek Müslüman oldu.