Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin dört bir tarafında yapılan tarihi kazılardan çıkan eserlerin arasında en ilginçlerinden biri de 1963 yılında Çatalhöyük’te yürütülen kazılar esnasında bulundu.
Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Konya ovasında, 1958 yılında James Mellaart tarafından başlatılan kazılar ile birlikte Çatalhöyük keşfedilmiş ve çalışmaların devamında ortaya 9 bin yıl önce bölgedeki insan hayatına dair bilgiler ortaya çıkmıştı.
Kazı çalışmaları devam ederken 1963 yılında bulunan bir eser ise şüphesiz tarihçileri en çok heyecanlandıran keşiflerden biri olma özelliğine sahip oldu. Yapılan kazılarda, kutsal bir mekanda olduğu düşünülen bir yapıda Çatalhöyük kent planı olduğu düşünülen bir duvar resmi ortaya çıkarıldı.
Günümüzden yaklaşık olarak 8.200 yıl öncesine dayanan tarihi ile duvar resminde görülen volkanik dağın ise 140 kilometre uzaktaki volkanik Hasan Dağı ve onun iki krateri ile lav püskürür görüntüsü en şaşırtan özelliklerden biri oldu.
Bulunması sonrasında yapılan çalışmalar ile birlikte bu duvar resminin Çatalhöyük kent planını içeren haritası, dünyanın bilinen en eski haritası olma özelliğini taşıdığı açıklandı.
Yaklaşık olarak 3 metre uzunluğa ve 90 cm yüksekliğe sahip olan dünyanın bilinen en eski haritası, sergilenmek üzere Ankara’ya getirildi.
Ankara’nın Ulus ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen bu harita, günümüzde birçok insanın en çok merak ettiği eserler arasında yerini almaya devam ediyor.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN