Dünya’nın en pahalı baharatı unvanına sahip Safran bitkisinin hasadı başladı. İsmini Safranbolu ilçesinden alan bu bitki ilaç, kozmetik ve daha birçok sektörde kullanılıyor. Mutluluk iksiri olarak bilinen Safran bitkisinin fiyatını duyanlar ise hayret ediyor.

Emekli banka müdürü olan 54 yaşındaki Arif Tüysüz Yozgat ilinin Cihanşarlı köyünde safran bitkisi yetiştiriyor. 5 dönüme 80 bin safran soğanı bitkisi eken Tüysüz hasadına başladı. 300 gr verim almayı hedefliyor.

safran bitkisi-1

Safran bitkisinin tarihi ise oldukça eski, Bizans döneminde ve Osmanlı döneminde de kullanılan bu bitki o zamanlarda bile oldukça pahalı ve ticareti yapılan bir bitki olarak biliniyor.

Sarfan bitkisinin hasadını yapan Arif Tüysüz ise konuyla ilgili olarak, ‘’ Safranbolu’da yetişen safranı memleketimizde denemek için girişimde bulunduk. 5 dönüm alana 80 bin adet safran soğanı ektik. İki sene oldu, ilk sene de istediğimiz verimi yağışların azlığından dolayı alamadık. Bu sene verim çok iyi, internette satışlarını yapıyoruz, kilogramı 600 bin liraya kadar çıkabiliyor” açıklamasında bulundu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'ndan Sağlık Bakanı Memişoğlu'na suç duyurusu Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'ndan Sağlık Bakanı Memişoğlu'na suç duyurusu

safran bitkis-2

Tüysüz safran bitkisi hasadı ile ilgili, ‘’ Toplaması gerçekten çok meşakkatli, günlük toplamanız gerekiyor, daha sonra kırmızı ve sarı olan tohumcukları ayırmanız gerekiyor ve kurutuyorsunuz. 5 dönüm alandan ortalama dekar başına 300 gram ürün bekliyoruz. Bir iki hafta daha toplama işimiz devam edecek, yağmurla birlikte verimin daha da artacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

Yozgat’ta bir ilke imza attıklarını belirten Tüysüz, ‘’ Safran Uzakdoğu mutfağında kullanılıyor, Ortadoğu ülkelerinde Suriye ve Irak’ta ayrıca Arap ülkeleri de yemeklerde kullanıyor. Ayrıca kimya sanayinde kullanılıyor, safranın bir gramı bir ton suyu renklendirebiliyor, böyle de bir özelliği de var. Yozgat’ta ilk kez 5 dönüm gibi büyük bir alana ekimini gerçekleştiren biz olduk. En çok otla mücadelede sıkıntı yaşadık. İlaç olmadığı için çapa ile uğraştık. Suyumuz az, yağmuru bekliyoruz, bu sene havalar sıcak geçti, normalde eylül ve ekim aylarında hasadı yapılması gerekiyordu ancak biraz hasadı geçe kaldı.’’ dedi.

Editör: Çağrı Arcaklioglu