Düğün sezonunun açılmasının ardından kuyumculardan 'sahte altın' uyarısı geldi. Polatlı'da kuyumculuk yapan Halil Bircan, "Altın, yüzyıllardır değerli bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Ancak son dönemde altın fiyatlarında ki ciddi artış ile birlikte sahte altın üretimi ve ticaret konusunda artış yaşandı. Özellikle çeyrek altın gibi küçük birimlerdeki altınların sahtesinin çıkartılması ve satılması daha yaygın halde. Altının sahte olup olmadığını 7 yöntem ile anlayabilirsiniz." Dedi.
Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşları sahte altına karşı uyaran Bircan, 7 yöntemi şöyle sıraladı;
ALTINI DİŞLEMEYİN
Özellikle düğün yapan çiftler kendilerine takılan altınlar tümletmek veya bozdurmak için düğünden sonra ilk olarak kuyumcuya gidiyor. Bazı çiftler sorunsuz bir şekilde altınlarını tümlettirip yada bozdururken bazıları da sahte altın şokunu yaşıyor. Sahte altını anlamanın yollarından ilki ağırlığı. Çeyrek sahte altınlar, gerçek altınlarla aynı ağırlık ve ölçülere sahip olmayabilir. Hassas terazi veya altın tartım cihazı kullanarak çeyrek altının gerçek ağırlığını kontrol etmek önemlidir. Gerçek altının sertliği ile sahte altınınki arasında fark edilebilir bir yapı farklılığı mevcut. Altın gerçek altın olduğunda özel bir tutuş ve sertliğe sahiptir. Sahte altınlar genellikle daha yumuşak olabilir. Altını dişlemek gibi tehlikeli yayılmalar yerine, altının tutuşması ve özellikleri özelliklerine dikkat edilmelidir.
MIKNATIS İLE TEST EDEBİLİRSİNİZ
Basit ama ayırt edici yöntemlerden biriside mıknatıs testidir. Sahte olduğunu düşündüğünüz altının gerçekliğini test etmek için bir kuyumcuya giderek işin uzmanından öğrenebilirsiniz. O esnada kuyumcuya gitme fırsatınız yoksa da evde bir mıknatısla da altının gerçekliğini test edebilirsiniz. Altın, mıknatısın çekilen tarafından çekilmemelidir. Sahte altınlar bazen manyetik özellikler gösterirken, gerçek altınlar manyetik olarak çekilmemelidir. Yani eğer altın mıknatıs tarafından çekiliyorsa altınınız sahte demektir.
RENK DEĞİŞİMİNE DİKKAT
Sahte çeyrek altınlar genellikle soyulabilirler bunun yanı sıra normal bir çeyrek altın elinizi kesebilecek bir kenar keskinliğine sahip değilken sahte altında keskin kenarlar da ayır edici özelliklerden birisidir. Altının kendşne has bir rengi varken sahte altın tam anlamı ile altın rengine sahip de değildir. Yanibir altının sahte olup olmadığını belirgin dışsal özellikler gözlemleyebilirsiniz.
DAMGALARI SAHTE OLARAK BASILMIŞ OLABİLİR
Kuyumcularda satılan altınların kendilerine has bakı özellikleri vardır. Bu baskılar altının gerçek olup olmadığını gösteren bir diğer önemli faktördür. Altın ürünlerdeki damgalar, üretici firma veya rafineriyi korur. Gerçek altında bulunan bu özellikleri sahte altında bulamayacağınız gibi genellikle bu damgaları sahte olarak basılmış olabilirler.
KUYUMCUDAN ALIŞVERİŞ YAPMAK HER ZAMAN GÜVENLİDİR
Eğer altının gerçekliği konusunda hala şüpheleriniz varsa, uzman bir kuyumcuya veya altın değerlendirmeye başvurarak profesyonel bir inceleme yaptırmanız önerilir. Altın satışlarında yapılacak yerlerin güvenilirliği ve itibarı önemlidir. Güvenilir kuyumculardan veya ticaret yaptığınız platformlardan altın alımı yapmak daha güvenli olabilir. Vatandaşların sahte altınları konusunda dikkatli olmaları, sahte olmayan teşhisler için yöntemlerin kullanılması önemlidir. Ancak güvenli bir şekilde, altın alım satımını güvenilir ve gruplardan yapılamalıdır. Bunu için ise konunun uzmanı kuyumcular ilk tercih edeceğiniz yerler olmalı.
HABER:ARDA ÖZDEN