“Metin Arolat’ın ani ve üzücü vefatının nedeni uyguladığı diyet programı mıydı?” sorusu akılları meşgul ederken, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi konuyu işin uzmanı ile görüşerek bilgi aldı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Mekseliyna Adsız kilo vermek, sağlıklı beslenme ve diyet programı oluşturmak isteyen bireylerin mutlaka uzman kişilerden destek almalarının önemine dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.  

“ZAYIFLATTIĞI İDDİA EDİLEN ÇAYLAR, KAHVELER ÖLÜMCÜL SONUÇ DOĞURABİLİR” 

 Diyetisyen Adsız, sosyal medyada popülerleşen diyetlerin herkese her bünyeye uygun olmayabileceğini, diyetlerin kan tahlillerine, kişiye, yaşa, boya hatta cinsiyete özgü düzenlendiği için bu tarz diyetlerin kişilere büyük ölçüde zarar verebileceğine işaret ediyor.

Adsız “Diyeti sadece diyetisyen yazar. Diyetisyen olmayan hiç kimseden liste almamalıyız ve başkalarının diyet listesini de asla kullanmamalıyız. Zayıflattığı iddia edilen diyet listeleri, edilen çaylar, kahveler, takviyeler ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bilimsellikten uzak halk sağlığını olumsuz etkileyen bu tarz diyetlerden ve takviyelerden uzak durmalıyız.” uyarısında bulunuyor.  

DİYET PLANLAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR? 

 Bir diyet planı oluştururken en çok dikkat edilmesi gerekenin besin öğeleri açısından makro (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro (vitamin, mineral, lif) elementleri dengeli ve yeterli biçimde karşılanması olduğunu ifade eden Mekseliyna Adsız, “Uygun beslenme planında, gün sonunda; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, yağ ekmek pilav ve türevleri gibi tüm besin öğeleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmiş olmalıdır. Sağlıklı bir kilo verme programında haftalık ağırlık kaybı ortalama 500 gr-1 kg kilo arasında olmalıdır. Bu değerler beslenme programının yanı sıra yapılan egzersiz ile artış gösterebilir ve bu artış kabul edilebilir.” dedi.  

Diyet Öldürür Mü Zayıflattığı Iddia Edilen Ürünleri Kullanırken Dikkat Edin! (2)

“HAFTALIK 2,5 KİLO ÜSTÜNDEKİ KAYIPLAR DİYETİN HATALI OLDUĞUNU GÖSTERİR” 

Polatlı 1926 Spor’da Mardin maçı öncesi belirsizlikler devam ediyor Polatlı 1926 Spor’da Mardin maçı öncesi belirsizlikler devam ediyor

Diyetisyen Adsız, bir diyet programında, ortalama 2,5 kilogramın üstündeki kayıpların, uygulanan programın hatalı olduğunun bir göstergesi olduğuna işaret ederek şunları belirtiyor: “Hızlı verilen kilolar hormonları baskılar ve çok hızlı bir şekilde geri alınır. Diyet süresince kendimizi halsiz, bitkin, yorgun hissediyorsak bilin ki bir şeyler ters gitmiştir. Saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi durumları diyet süresince yaşıyorsak yanlış yoldayız. Sağlıksız yöntemlerle hızlı kilo alıp verme döngüsü (yo yo sendromu) inatçı ve verilemeyen kiloları beraberinde getirmektedir. Uzun vadede kilo vermeye çalışan kişiler için bu durum ciddi bir motivasyon kaybına yol açabilir.” 

“LİSTELER DİYETİSYEN KONTROLÜNDE HAZIRLANMALIDIR” 

 Düzenli egzersiz yapmanın kas kitlesini arttırdığını ve metabolizma hızının korunmasına destek olduğunu ifade eden Adsız, “Yine düşük kalorili diyetler metabolizma hızını yavaşlatabilir. Bu yüzden bazal metabolizma hızına uygun diyetisyen kontrolünde liste planlanmalıdır. Yetersiz ve kalitesiz uyku metabolizma hızını yavaşlatır. Günde 7 saat uyku metabolizmanın daha iyi çalışmasına ve hatta hızlanmasına destek olur. Kilogram başına 35 ml su tüketmek metabolizmayı hızlandırır su en iyi metabolizma hızlandırıcıdır. Kafein içeren içecekler kahve ve yeşil çay, metabolizmayı artırabilir. Stres, metabolizma hızını olumsuz etkileyebilir. Stres yönetimi teknikleri kullanmak, metabolizmayı destekleyebilir” şeklinde bilgileri paylaşıyor.  

“DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE SAĞLIK PROFESYONELLERİNE BAŞVURULMALI” 

 Diyete başlamadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulması gerektiğini söyleyen Diyetisten Mekseliyna Adsız şunları söyledi: “Diyetisyen beslenme bozuklukları olan insanların tedavi edilmesine yardımcı olur ve kilo verme, kilo alma gibi beslenme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurlar. Diyetisyen olmadan verilen kilolar sağlıklı ve kalıcı olmaz. Doktorlar diyete başlamadan önce gerekli kan bulgularını değerlendirir ve kişiye zayıflamasına yardımcı olan eğer gerekliyse ilaç veya takviye desteğinde bulunur. Bu şekilde de bilinçsiz ilaç ve takviye kullanımı olmaz. Genel olarak doktorların da istediği açlık tokluk glikozu insülin kortizon dengesi, AST, ALT gibi karaciğer enzimleri, HDL, LDL ve kolesterol, TSH, ürik asit ve ÜRE ve FE, B12, hemoglobin değerlerine bakılmalıdır. Bu değerlerin diyete başlamadan önce bakılması süreci hızlandırır.” 

 “ÖNEMLİ OLAN HIZLI DEĞİL SAĞLIKLI KİLO VERMEKTİR” 

 İlaç kullanıp kullanmayacağınıza sadece hekimlerin karar verebileceğine dikkat çeken Diyetisyen Adsız son olarak şu uyarılarda bulundu: “Hekiminiz buna kan tahlillerinizi değerlendirerek beslenme öykünüzü dinleyerek metabolizma hızınızı ve yaşam tarzınızı değerlendirerek karar verir. İğne ve ilaçların büyük çoğunluğu beslenmenize ve yaşam tarzınıza dikkat etmediğiniz sürece sonuç vermez. Önemli olan hızlı kilo vermek değil sağlıklı kilo vermektir. Kısa sürede daha fazla kilo veren daha başarılıdır anlamına gelmez. Tek bir besin grubunu tüketerek yapılan süreli diyetler sağlıklı değildir. Sağlıklı olan bütün besin grubunu içeren uzun süreli uygulanabilen Akdeniz tipi beslenmedir.”

Muhabir: GÜLİZ YILDIZ ZEREN