İşsizlik Sigortası Fonu (İŞKUR) verilerine göre ise geçen yıl sadece işsizlik ödeneği almak için başvuran 15-24 yaş aralığındaki gençlerin sayısı 235 bin 800 kişi oldu.
Türkiye'de gençlerin iş gücüne katılım oranları da dikkate alındığında, endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "İşgücü İstatistikleri, IV. Çeyrek: Ekim-Aralık, 2023" raporuna göre, 15-24 yaş aralığındaki nüfus 11 milyon 796 bin kişiden oluşuyor. Ancak bu gençlerin sadece 5 milyon 399 bini iş gücüne katılıyor ve bunlardan sadece 4 milyon 538 bini istihdam ediliyor.
İşsizlik oranlarına bakıldığında ise durumun vahameti daha net ortaya çıkıyor. TÜİK'e göre, dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 15.9 olarak belirlenmiş durumda. Özellikle kadınlarda bu oranın yüzde 21.8'e çıkması endişe verici boyutlara işaret ediyor.
İŞKUR'un verilerine göre, işsizlik ödeneği almak için başvuran gençlerin sayısının 235 bin 800 olduğu belirtilirken, bu gençlerin yüzde 14.6'sının işten çıkarıldığı ortaya çıkıyor. Bu durum, gençlerin iş bulma konusunda yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne seriyor.
İŞKUR'un raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise işsiz gençlerin bekleme süreleri. Toplam işsizler arasında 15-24 yaş aralığında olanların sayısının 493 bin 218 olduğu ve bunların yüzde 52.8'inin "3-12 ay" beklediği belirtiliyor.
TÜİK'in verilerine göre, eğitimde ya da istihdamda olmayan gençlerin sayısının 2 milyon 525 bin kişi olduğu ve bu rakamın genç nüfusa oranının yüzde 21.4 olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye'de genç işsizlik sorununun çözümü için acil adımlar atılması gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Özellikle ekonomik kriz ve pandemi gibi faktörlerin etkisi altında gençlerin iş bulma olanaklarının daha da azalabileceği endişesi dile getiriliyor.