Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye'deki gelir dağılımını değerlendiren bir çalışmada, ülkemizin AB ülkeleri arasında en yüksek gelir eşitsizliğine sahip olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, en varlıklı yüzde 5'lik kesimin ortalama geliri, en düşük yüzde 5'lik kesimininkinin 31 katı seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, işveren gelirlerinin genel gelirlerden daha hızlı arttığına dikkat çekildi. Kadınların ortalama gelirinin ise genel ortalamanın yüzde 21 altında olduğu belirtildi.
GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ GİDEREK ARTIYOR
DİSK-AR tarafından 2022 yılı için gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye'de en zengin yüzde 5'lik gelir grubunun hanehalkı kullanılabilir geliri ile en yoksul yüzde 5'lik gelir grubunun fert geliri arasındaki fark, 31 katına ulaştı. Bu oran, 2005 yılında en zengin kesimin toplam gelirin yüzde 25'ini aldığı döneme kıyasla, 2022'de yüzde 30,8'e yükseldi. Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı ise son bir yılda 0,415'ten 0,433'e yükselerek 2008'deki seviyeyi aştı.
Türkiye'nin AB ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinde birinci sırada yer aldığına vurgu yapılan araştırmada, işveren gelirlerinin diğer gelir kaynaklarından daha hızlı arttığına dikkat çekildi. Hanehalkı fertlerinin esas işlerinden elde ettiği gelirin 2005-2022 döneminde yüzde 821,4 oranında arttığı belirtilirken, bu artışın işveren gelirlerinde daha belirgin olduğu ifade edildi.
CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DE ÖN PLANDA
Araştırmada cinsiyet temelli gelir eşitsizliği de ele alındı. 2005 yılında kadınların ortalama hanehalkı fert gelirinin, erkeklerinkinden yüzde 26,3 daha düşük olduğu ifade edilirken, 2022'de bu farkın devam ettiği ve kadınların ortalama gelirlerinin yüzde 21,2 altında olduğu belirtildi. İşteki duruma göre kadın-erkek gelir farkının en belirgin olduğu durumun yevmiyeli çalışan erkeklerde yüzde 78,5 oranında olduğu vurgulandı.
Bireysel Gelir Dağılımında Vahim Bozulma!
— DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) (@disk_arastirma) January 29, 2024
En zengin % 5’lik grubun ortalama geliri en yoksul %5’inkinin 31 katı düzeyinde!
İşveren gelirleri daha fazla artıyor!
Kadınların ortalama geliri % 21 daha az!
Yeni raporumuz yayında!https://t.co/xT3QGjcRDy@diskinsesi pic.twitter.com/hEi3JtNDkh