Dün gerçekleştirilen TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın başkanlığında, dijital mecralardaki gelişmeleri değerlendirilmek üzere toplandı. Yayman, Türkiye’nin dünyada en fazla sosyal medya kullanan ülkelerden birisi olduğunu belirtti. 

"ERİŞİM ENGELİ YASAL DÜZENLEMELERDEN DOLAYI KALDIRILDI"

Instagramın tekrar açılmasını değerli bulduklarını ve erişim engelinin ise yasal düzenlemelerden dolayı olduğunu belirten Yalman, Rolox oyun platformu için de konuştu. Yalman, "Oyun mecralarında Adana mahkemesinin kararına hepimiz uymak zorundayız. Berlin’de, Paris’te, Londra’da, Washington’da, Viyana’da hangi hukuka uyuyorsanız, o ülkenin yasalarına ne derece saygı gösteriyorsanız, Türkiye’de de buna uymak zorundasınız. Bunu da bir ast üst ilişkisiyle değil, bir yönetişim anlayışı içerisinde, karar alma sürecinin paydaşları olarak dile getiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yalman dijital plattformların propaganda gücüne dikkat çekti. Yalman ayrıca, sosyal medyanın yapıcı etkisinin yıkıcı etkisine göre daha zayıf olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Artık hibrit bir siyasal iletişim kampanyası yapılıyor. ABD’de cumhuriyetçilerle demokratlar arasındaki siyasal mücadelenin meydanlardan, salonlardan daha çok dijital platformlarda yürütüldüğünü ve dijitalleşen siyaset bağlamında bunun ne kadar önemli olduğunu görüyoruz”

AVRUPA'DA TİKTOK YASAK

Yayman, çocuklar ve gençler arasındaki dijital bağımlılık tehlikesine dikkat çekti ve bu sorunun ulusal güvenlik meselesine dönüşme riskini vurguladı. Sosyal medya platformlarının reklam gelirlerini ve vergilerini açıklamadığını belirterek, ticari boyutun önemine işaret etti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanvekili Nazım Elmas ise, Avrupa ülkelerinde TikTok'un iş telefonlarında yasaklı olduğunu ve bu yasakların siber güvenlik endişelerinden kaynaklandığını söyledi.