Dijital çağın yeni hastalığı olarak tanımlanan ‘’nomofobi’’ dünyada ve Türkiye’de giderek artmaktadır Nomofobi nedir, neden olur? Nomofobinin belirtileri nelerdir? Nomofobinin tedavisi var mı? Konuyu sizler için araştırdık. İşte detaylar…
NOMOFOBİ NEDİR, NEDEN OLUR?
Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Akıllı telefonlarla birlikte sosyal medya kullanımı da bir o kadar arttı. Gerek iş hayatımız olsun gerek sosyal hayatımızda telefonu elimizden düşüremez olduk. Gelişen teknolojiyle artık işlerimizi buradan yönetebiliyor, sosyalleşme ihtiyacımızı, alışveriş, oyun ve daha sayabileceğimiz birçok şeyi tek bir tıkla halledebiliyoruz.
Çoğu kişide telefona olan bağımlılığı öyle boyutlardaki telefonsuz bir dakika bile bu kişiler için psikolojik anlamda baş edemeyeceği korkular, duygular hissetmesine sebep olabiliyor. Aşırı hissedilen bu kaygı durumuna “Nomofobi” adı verilmektedir.
Belki çoğunuz bu kelimeyi ilk defa duymuş olabilir. İngilizcede ‘’ no mobile phobia’ kelimelerinden türetilen nomofobi dediğimiz şey cep telefonundan mahrum kalma korkusudur.
Nomofobi ilk olarak 2008 yılında Birleşik Krallık Posta Ofisi’nin yetkilendirmesi ile YouGov isimli araştırma şirketi tarafından ortaya atılan bir kavram.
Şirket bir araştırma yapıyor; araştırmanın amacı aşırı cep telefonu kullanımının kişilerde yarattığı etkileri öğrenmek. Araştırmaya göre Birleşik Krallıkta telefon kullanıcılarının %53’ü telefonunu kaybettiklerinde aşırı kaygılandıkları tespit edilmiş ve bu duruma ‘’Nomofobi’’ adı verilmiştir.
Nomofobi olan kişiler cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktadırlar. Çünkü o kadar bağımlı hale gelmişlerdir ki telefonsuz bir saat onlar için büyük endişelere korkulara sebep olmaktadır.
NOMOFOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Nomofobi olan kişilerdeki genel belirtiler şu şekilde;
Telefon yokken kendini eksik hissetmesi, boşluk duygusu.
Telefonun şarjı bitince aşırı çaresiz hissetme
Kişinin telefonu yanındayken bile obsesif bir şekilde kontrol etme
Telefonunu başka yerlerde unutma, kaybetme veya bozulmasından korkma
Telefonu olmayınca çarpıntı, nefes almada zorluk, baş dönmesi gibi anksiyete belirtiler yaşaması
TÜRKİYE’DE GİDEREK ARTIYOR
Günümüz teknoloji çağının yeni sendromlarından biri olan ‘’Nomofobi’’ gün geçtikçe genç yaşlı demeden tüm toplumda yaygınlaşan bir durum haline geldi.
Her yıl dünya çapında yapılan araştırmalarda telefon bağımlısı ülkeler arasında ilk 10’a giriyoruz. Bu durum telefona olan bağımlılığın ülkemizde giderek arttığının en net göstergesi. Telefon bağımlılığının biraz daha ileri boyutu olan ‘’nomofobi’’ özellikle Z kuşağında daha fazla görünüyor.
NOMOFOBİNİN TEDAVİSİ VAR MI?
Uzmanlara göre kişinin, her psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi bu durumu da kabul etmesi ve farkındalık geliştirmesi gerekiyor. Teknoloji detoksu yapılması gerektiği öneriliyor. Yani kişi telefona bakmayı ara ara bırakacak.
Bu bazen bir saat bazen de bir gün olabilir. Teknolojiden uzak sağlıklı bir gün geçirilmesi bu bağımlılıktan yavaş yavaş kurtulmak için bir yöntem. Onun dışında dışarda yüz yüze insanlarla iletişe geçmek, sosyalleşmek, farkı hobiler edinmek de bir çözüm. Tabii kişiye göre değişen bu rahatsızlığın uzman kişiyle görüşme sonrasında ilaç tedavisi de uygulandığı söyleniyor.