Ankara Kent Konseyi (AKK) Medya Çalışma Grubu ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla medya profesyonellerini buluşturan anlamlı bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü gazeteci Orhan Kemal Erkılıç’ın üstlendiği etkinlikte, dijitalleşmenin gazeteciliğe etkileri ve sektör çalışanlarının zorlukları ele alındı. Panel, gazetecilik mesleğinin geleceğine dair ufuk açıcı konuşmalara sahne oldu.
Panelin açılış konuşmalarını AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve AKK Başkan Yardımcısı TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı. Etkinliğe konuşmacı olarak Milliyet Gazetesi Muhabiri Meltem Güneş, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar katılım sağlayarak dikkat çeken konulara değindiler.
FARKINDALIK YARATMAMIZ GEREKİYOR
TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, açılış konuşmasında gazeteciliğin etik değerlerinin dijital platformlarda korunmasının giderek zorlaştığını vurguladı. Basa, “Gazeteciler, toplumun doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak adına büyük bir özveriyle çalışıyor. Ancak çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve etik değerlerin korunması için daha fazla farkındalık yaratmamız gerekiyor” dedi. Basa, sözlerinin devamında ise TİMBİR olarak basın mensuplarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özgür bir medya ortamının korunması ve gazetecilik mesleğinin onuruna yakışır bir şekilde icra edilmesi için gereken adımları atılmasını destekliyoruz" şeklinde sözlerini noktaladı.
GAZETECİLER BASKI ALTINDA KALMADAN YAZMALIDIR
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise gazeteciliğin sadece bir meslek değil, demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu belirtti. Yılmaz, "Biz Ankara Kent Konseyi olarak, bu kentte gerçekleştirdiğimiz her çalışmayı doğaya, insana ve topluma saygı anlayışıyla yürütüyoruz. Ankara’nın kalkınması, kültürel ve ekonomik potansiyelinin hayata geçirilmesi için medyamızın desteği ve eleştirisi bizim için çok kıymetlidir. Eleştiriyi, gelişim için bir fırsat olarak görürüz. Atatürk’ün de dediği gibi, “Gazeteciler gördüklerini, bildiklerini ve hakikati hiçbir baskı altında kalmadan yazmalıdır” dedi.
GAZETECİLİK EMEK VE ÖZVERİ İSTER
Milliyet Gazetesi Muhabiri Meltem Güneş, Medyanın dijitalleşmesiyle birlikte, gazetecilikte uzmanlaşmanın önemi daha da arttı. Ancak, gazetecilerin birden fazla alanda çalışması gerektiği durumlarda, hangi alanda derinleşeceğine karar vermek zorlaşıyor. Uzmanlaşmanın olmadığı durumlarda, gazetecilik alanında yüzeysellik ortaya çıkabiliyor şeklinde konuştu.
TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, geleneksel medyanın daralan alanlarına dikkat çekerek, “Gazetecilik bir yaşam biçimidir. Bu meslek emek ve özveri ister. Ankara’da gazetecilik yapmak, diğer şehirlere kıyasla çok daha farklı bir sorumluluk ve uzmanlık gerektirir” dedi. Atik, Ankara'da gazetecilik yapmanın önemine değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: Eğer bir kişi Ankara'da gazetecilik yapmadıysa eğer kendisine gazeteciyim dememeli" diyerek Başkent Ankara'da mesleği icra etmenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.
Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar ise ajans haberciliğinin anlık ve doğru bilgiye dayanması gerektiğini belirterek, “Habercilikte hız her şeydir. Saha ile sağlam bir koordinasyon kurmazsanız, rakiplerinizin gerisinde kalırsınız” dedi.
Panelin sonunda, medya dünyasının kıymetli temsilcileri toplu fotoğraf çektirerek bu anlamlı günü ölümsüzleştirdi.