Uzm. Dr. Ayfer Özdemir, verdiği bilgiler ışığında şu ifadelere yer verdi; “Yaz mevsimi, güneş ışığının artması, sıcaklığın yükselmesi ve doğanın canlanması ile birlikte insanların enerji seviyesini, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgısını ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Depresyon ve yorgunluk nedeni yazın geç gelmesi ile ilgili mi (1)

PSİKOLOJİK SAĞLIĞI OLUMLU YÖNDE ETKİLER

Ayrıca yaz aylarında insanlar daha fazla sosyal aktiviteye katılır, tatil yapar, spor yapar ve dinlenir. Bu faktörler de psikolojik sağlığı olumlu yönde etkiler. Ancak bazen yaz mevsimi beklenenden daha geç gelir veya çok kısa sürer. Bu durumda insanlar güneş ışığından, sıcaklıktan ve doğadan yeterince faydalanamaz.

Depresyon ve yorgunluk nedeni yazın geç gelmesi ile ilgili mi (3)

DEPRESYON VE YORGUNLUK GİBİ BELİRTİLERE YOL AÇAR

Bu da melatonin hormonunun artmasına, serotonin hormonunun azalmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Melatonin hormonu uyku düzenini sağlar, ancak fazla salgılandığında depresyon ve yorgunluk gibi belirtilere yol açar. Serotonin hormonu ise ruh halini düzenler, ancak azaldığında anksiyete ve stres gibi sorunlara neden olur”

Depresyon ve yorgunluk nedeni yazın geç gelmesi ile ilgili mi (4)

Yazın geç gelmesinin psikolojik etkilerinden korunmak için uzmanlar ise şu önerilerde bulunuyor: “Güneş ışığından mümkün olduğunca faydalanmak için gündüz saatlerinde dışarı çıkmak, pencere ve perdeleri açmak, güneş gözlüğü kullanmamak. Sıcaklık düşük olsa bile yaz kıyafetleri giymek, renkli ve canlı renkler tercih etmek, yaz aksesuarları kullanmak.”

Depresyon ve yorgunluk nedeni yazın geç gelmesi ile ilgili mi (2)

KAYNAK: İHA

Editör: Kardelen Çıkmaz