Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yer alan Mogan Gölü, 11 kilometre uzunluğu ve eşsiz doğasıyla Ankaralıların vazgeçilmez dinlenme alanlarından biri olmaya devam ediyor. Şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için adeta bir cennet olan Mogan Gölü, aynı zamanda "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" olarak, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden biri olarak koruma altına alınmış durumda.
Bölge, sadece doğal güzellikleriyle değil, sunduğu farklı aktivitelerle de dikkat çekiyor. Gölde düzenlenen tekne turları, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Gölbaşı Belediyesi'ne ait teknelerle gerçekleştirilen bu turlar, denize olan özlemi bir nebze olsun gidermek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Mogan Gölü'ndeki teknenin kaptanlığını ise uzun yol kaptanı Ahmet Birkan Doğruer yapıyor. Daha önce büyük yük gemilerde kaptanlık yaptığını ifade eden Doğruer, deniz kaptanlığından istifa ettikten sonra Ankara'daki bu işin çıkması ile Gölbaşı'na yerleşme kararını aldığını söyledi.
RESMİ OLARAK ANKARA'NIN İLK KAPTANI
İlk kez Ankara'da yerleşik hayata geçtiğini ifade eden Doğruer, Mogan Gölü'nde kaptanlık yapmaktan çok memnun olduğunu, deniz kaptanlığındansa gölde kaptanlık yapmanın daha güzel olduğunu söyledi. 12 yıldır Mogan Gölü'nde kaptanlık yaptığını ifade eden Doğruer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"12 yıldır Gölbaşı'nda Mogan Gölü'nde görev yapıyorum. 48 kişilik teknemizle haftanın 7 günü tur yapıyoruz. Ankara'nın resmi olarak ilk kaptanıyım ve tek kaptanıyım. Çok güzel bir duygu tek olmak. Daha önce hep yurt dışında çalıştım. Yük gemilerinde çalıştım, şimdi buraya geldim. Benim için gölde kaptanlık yapmakla denizde kaptanlık yapmak arasında hiçbir fark yok. Hatta denizden de güzel. Geceleri ışıl ışıl."
"KORSANLAR GEMİYİ REHİN ALIP PARA İSTİYORLARDI"
Dünyadaki bütün kıtaları gezdiğini ifade eden Doğruer, "Gemiyi Türkiye'den alıyorum Amerika'ya götürüyordum. Ordan yük nereye çıkarsa oraya gidiyordum" dedi. Gemi yolculuklarının 10 ay veya 6 ay sürdüğünü ifade eden Doğruer, mesleğinde birçok tehlike atlattığını şu sözlerle ifade etti: "Fırtınada gemide batma tehlikesi geçirdim. Çok fazla korsan saldırısı oluyordu. Onlar, gemi haydutları diye geçiyor. Gemiyi rehin alarak, gemi karşılığında para istiyorlardı. Bu insanlar genellikle silahlı ve tehlikeli insanlar oluyordu. Bu durumu çok fazla yaşadım" ifadelerini kullandı.
"TEKNE TURLARI YAZ AYLARINDA YETİŞMİYOR"
Haftanın 7 günü öğlen saat 12'de tekne turlarına başlandığını ifade eden Doğruer, kış aylarında turların akşam saat 19.00'a kadar, yaz aylarında ise gece saat 12'ye kadar devam ettiğini söyledi. Çocukların ve vatandaşların kaptanlık mesleğine meraklı olduğunu belirten Doğruer, "Çocuklar, içeriye bakmak ve öğrenmek için geliyorlar. Benimle fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor. İnsanlar turdan çok memnun, çok fazla talep var. Özellikle yaz aylarında tekne turları yetişmiyor" dedi.
"GÖÇMEN KUŞLARIN UĞRAK NOKTASI"
Tekne turlarının göldeki balıklara ve ördeklere zarar vermediğini ifade eden Doğruer, gölde; sazan balığı, turna, kadife balığı ve hatta yayın balığının olduğunu söyledi. Mogan Gölü'nde çok fazla kuş türü olduğunu ifade eden Doğruer, "Mogan Gölü, göçmen kuşların uğrak alanı. Ak pelikanlar, flemingolar yılın belirli zamanlarında geliyorlar. Martılar ve hatta bazı ördek türleri de kışın geliyorlar, yazın gidiyor" dedi.