Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm buluşmalarının ikinci durağı Ardahan oldu. Ardahan'da düzenlenen etkinliklerde, bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı.

Basın mensuplarının önemli duraklarından birisi ise Ardahan'ın Damal ilçesinin ismiyle de bilinen dünyaca ünlü 'Damal Bebekleri'nin mucidi Fidan Atmaca'nın mekânı oldu. Damal'da evinin bir odasını atölyeye çeviren Atmaca, meşhur bebeklerin serüvenini anlattı. 

Ardahan’ın Damal İlçesi’nde ikamet eden ve geleneksel Türkmen kıyafetiyle giydirilmiş Damal bebeklerinin mucidi olan 1945 doğumlu Fidan Atmaca, 14 Şubat 2020'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödül töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü almanın mutluluğunu ve gururunu yaşadı. 

Fidan Atmaca

YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ ÖDÜLLÜ 

1945 yılında Ardahan’ın Damal ilçesi Seyitören köyünde dünyaya gelen Fidan Atmaca, geleneksel kadın kıyafetlerini bez bebekler üzerinde yaşatarak, Damal yöresine özgü folklorik bebek yapımcılığını yıllar geçmesine rağmen ilk günkü hevesle sürdürmeye devam ediyor.

Bugüne kadar 4 binden fazla kişiye eğitim veren ve çok sayıda sergiye katılan Atmaca, ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde etti.

Fidan Atmaca1

EL EMEĞİ KATEGORİSİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ 

1996 yılında Japonya’da gerçekleştirilen “Yöresel Folklorik Bebekler” yarışmasında el emeği kategorisinde dünya birincisi olan Damal Bebekleri, Atmaca'nın çabalarıyla dünya çapında tanındı. Atmaca, katıldığı kurslar ve etkinlikler aracılığıyla bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor.

Fidan Atmaca 1

DAMAL BEBEKLERİN ÖZELLİKLERİ 

Damal Bebekleri, kadın, kız, yaşlı ve gelin bebekler olarak dört çeşitten oluşuyor. Kadın bebekler, üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken-göğüslük, tor, fes, take ve kolçak gibi 37 parçadan oluşan geleneksel Türkmen kıyafetiyle süsleniyor.

Kız bebekler, örgülü saçları ve boncuklarıyla dikkat çekerken, yaşlı bebekler koyu renkli kumaşlardan yapılan döşlük adı verilen kıyafetler giyiyor. Gelin bebekler ise geleneksel düğün kıyafetleriyle tasarlanıyor.

Fidan Atmaca, Damal ilçe merkezindeki evinde bir odasını atölyeye çevirerek, hediyelik bebek yapımına devam ediyor. Siparişlere yetişmek için yardıma gelenleri belirli ücret karşılığında çalıştıran Atmaca, bu sayede hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de geleneksel el sanatlarını yaşatıyor.

1900’lerin başından günümüze gelen tarihi miras: Ankara Bağ Evi 1900’lerin başından günümüze gelen tarihi miras: Ankara Bağ Evi

Fidan Atmaca, Damal Bebekleri aracılığıyla hem bölgesinin kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor hem de bu sanatı gelecek nesillere aktarıyor. Atmaca, ilerleyen yaşına rağmen mesleğine olan bağlılığını ve tutkusunu ilk günkü gibi sürdürüyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN