Türkiye, İsrail'in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) üzerindeki kısıtlamaları nedeniyle, 30 Nisan’da Uluslararası Adalet Divanı'na sözlü sunum yapacak. Konuyla ilgili açıklama, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel tarafından yapıldı.
"İSRAİL'İN EYLEMLERİ KÜRESEL BİR İNSANLIK SORUNU OLMUŞTUR"
Cüneyt Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile birlikte Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun İsrail’in UNRWA’ya yönelik kısıtlamaları sonrası Uluslararası Adalet Divanı’ndan danışma görüşü talep ettiğini hatırlattı. Yüksel, 30 Nisan’da Türkiye saatiyle 16.00’da Türkiye'nin sözlü sunumunu gerçekleştireceğini açıkladı. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı, BM Genel Sekreterliği, Arap Ligi ve Afrika Birliği'nin de sözlü sunumlara katılacağı bilgisini verdi.
Yüksel, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemleri, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarının artık sadece bölgesel bir sorun olmaktan çıktığını ve küresel bir insanlık sorunu haline geldiğini vurguladı. "Birleşmiş Milletler ve küresel sistemin Gazze'ye tepkisini incelediğimizde karşılaştığımız gerçek, uluslararası sistemin Filistinlilere karşı başarısız olmakla kalmayıp, sessizliği ve eylemsizliğiyle onların ezilmesine aktif olarak katıldığını göstermektedir" dedi.
UNRWA'NIN HİZMETLERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Yüksel, UNRWA'nın Filistinli mültecilere sunduğu hizmetlerin önemine dikkat çekerek, ajansın eğitim, sağlık, sosyal yardım, altyapı geliştirme, mikrofinans ve acil durum yardımları gibi birçok alanda kritik hizmetler sunduğunu ifade etti. Yüksel, bu hizmetlerin milyonlarca Filistinli mültecinin yaşam koşullarını iyileştirmekte ve temel haklarına erişimlerini sağlamakta büyük rol oynadığını belirtti.
Yüksel, UNRWA’nın hukuki statüsünün en yüksek adli merci olan Uluslararası Adalet Divanı tarafından teyit edilmesinin, uluslararası toplumun ajansa yönelik finansal desteğini artıracağını ve İsrail’in UNRWA’ya yönelik kara propaganda kampanyasının etkilerini azaltacağını kaydetti. Ayrıca, Gazze’deki acil insani krizin her geçen gün arttığını ve İsrail’in insani yardım girişine getirdiği kısıtlamaların özellikle çocuklar için ölümcül sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Yüksel, "UNRWA'nın Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında tam kapasiteyle çalışmasına izin verilseydi, bu vahim insani kriz belki de önlenmiş olacaktı" dedi.