Ankara Radyoevi sadece bir radyo istasyonu olmanın ötesine geçerek, Türkiye radyolarının "Merkez Postası" unvanını kazandı. 83 yıl boyunca, çalışanları ve radyo yayıncılığındaki ilkeleri sayesinde "halk üniversitesi", "radyoculuğun okulu" ve "Cumhuriyetimizin güçlü sesi" gibi önemli unvanlar edindi.

ANKARA RADYOSU'NUN İLK STÜDYOSU ULUS'TA 

Radyo yayıncılığı Türkiye'de ilk olarak 1927'de PTT tarafından Ankara ve İstanbul'da kurulan telsiz istasyonları aracılığıyla başladı. İlk deneme yayınları, Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi (TTTAŞ) tarafından gerçekleştirildi.

1929’da, Ankara Radyosu'nun ilk stüdyosu Ulus'taki postanenin bir odasında kuruldu. Bu stüdyo, zamanla çeşitli yerlerde değişiklikler göstererek, radyo yayıncılığının gelişiminde önemli bir rol oynadı.

1936'da, radyo yayınları devlet tekeline geçti ve Ankara Radyosu, dönemin modern ve güçlü bir radyo istasyonu olarak yeniden yapılandırılmaya başlandı.

Ankara Radyoevi (2)

ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ HABERİNİ DUYURAN İLK KURUM OLDU 

Ankara Radyosu'nun inşaatı 1937 yılında başladı ve 1938’in Temmuz ayında tamamlandı. Açılışı, Cumhuriyet'in ilanının 15. yılına denk geldiği için büyük bir önem taşıyordu. Açılış sırasında, 120 kilowatt gücündeki verici sayesinde yapılan yayınlar milyonlarca dinleyiciye ulaştı.

Ancak, açılış törenine katılamayan Mustafa Kemal Atatürk, bu etkinliğin hemen ardından vefat etti ve Ankara Radyosu, onun ölümünü duyuran ilk kurumlardan biri oldu.

CUMHURİYETİN MODERN YAPISI 

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Türkiye’nin modernleşme çabaları hız kazandı ve Ankara Radyosu, bu çabalara öncülük etti. 1948 yılında kısa dalga üzerinden uluslararası yayın yapma hedefi doğrultusunda yeni bir verici istasyonu kuruldu.

Bu yayınlar, daha sonra "Türkiye’nin Sesi Radyosu" adı altında devam etti ve Türk kültürünü, sanatını ve haberlerini dünya genelinde duyurma görevini üstlendi.

Ankara Radyoevi (3)

RADYO HALKIN SANATA OLAN İLGİSİNİ ARTTIRDI 

Ankara Radyosu, özellikle eğitim ve kültür konularında önemli programlar sunarak halkı bilgilendirmeyi hedefledi. Radyofonik tiyatro gibi yenilikçi yayınlarla halkın sanata olan ilgisini artırdı.

Türk müziği alanında da büyük bir etki yaratarak, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği türlerinin gelişimine katkıda bulundu. Ankara Radyosu, binlerce türkü derleyip arşivleyerek Türk halk müziğini kimlik kazandırdı.

Ankara Radyoevi (5)

TÜRK RADYO TARİHİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI 

Atatürk'ün amacı olan çok sesli müziğin tanıtımı konusunda da önemli bir rol üstlenen Ankara Radyosu, kurulduğu günden itibaren yaptığı yayınlarla halkı bilgilendirdi ve eğitti. Türk halkının Cumhuriyet ile birlikte öğrendiği birçok şeyin kaynağı olarak gösterildi.

Off- Road ekibi, Polatlı ve Haymana'da tarihi yolculuğa çıktı Off- Road ekibi, Polatlı ve Haymana'da tarihi yolculuğa çıktı

Müzeyyen Senar gibi ünlü sanatçılar, Ankara Radyosu’nun eğitimine olan katkısını övgüyle dile getirerek, radyonun bir eğitim yuvası olduğu vurgulandı. 

Ankara Radyosu, Türk halkının en önemli bilgi ve eğlence kaynağı olmanın yanı sıra, bir eğitim kurumu olarak da büyük bir miras bıraktı.

Yıllar içinde geliştirdiği programlar, sanatçılar ve radyo yayıncılığı alanındaki yeniliklerle, Cumhuriyet döneminin en önemli kültürel unsurlarından biri haline geldi. Bugün bile, Ankara Radyosu'nun mirası ve etkisi, Türk radyo tarihinin vazgeçilmez bir parçası olarak devam ediyor. 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK