Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'ın Türk kullanıcılarının belirli içeriklerini kaldırması veya engellemesi üzerine platforma erişim engeli getirdi. Türkiye'de Instagram'a erişim engeli üçüncü gününde… Platformun hala kapalı olması kamuoyunda büyük bir merak uyandırıyor. Normal şartlarda, resmi mahkeme kararı olmaksızın 48 saat içinde açılması beklenen Instagram, hala erişime açılmadı.
Günlerdir kapalı olan sosyal medya Instagram'la ilgili yeni gelişmeler yaşandı. BTK yetkilileri saat 13.00'te Instagram yetkilileriyle görüştü.
Toplantı olumlu geçti ve Kabine Toplantısı sonrası Instagram'ın yeniden açılmasına karar verildi. Kabine Toplantısı’nın ardından Instagram’ın açılması ve erişim probleminin ortadan kalkması bekleniyor.
META’DAN AÇIKLAMA
Instagram'ın çatı şirketi Meta'dan beklenen açıklama geldi.
Meta'nın açıklamasında şunlar dendi: “Türkiye’de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi gündelik iletişim kurdukları yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”
ERDOĞAN’DAN İLK YORUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde İnsan Hakları Eğitim Programı'na katıldı. Erdoğan son günlerde gündemden düşmeyen Instagram tartışmalarıyla ilgili de önemli ifadelerde bulundu.
Erdoğan’ın Instagram tartışmaları ile ilgili sözleri şu şekilde oldu:
“İsrail'i eleştiren basit bir cümleyi bile kendilerine hakaret sayıyorlar. Dijital faşizmle karşı karşıyayız. Her türlü ahlaksızlığı ve terör örgütü destekçiliğini özgürlük parantezine alıp teşvik eden bu şirketler, Filistin halkının kahraman evlatlarına açıkça savaş açmıştır. Gelinen noktada sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına şahit oluyoruz. Bu platformların bu tavırlarına yeni tanıklık etmiyoruz. Önceden de bu çifte standarta maruz kaldık ve hala da kalıyoruz. FETÖ'den PKK'sına kadar tüm terör örgütleri istedikleri gibi bu platformlarda at koşturuyorlar. Milletimizin inanç ve mukaddesatına alenen hakaret ediyorlar. Suç ve terör şebekeleri istedikleri propogandaları yapıyorlar. Yalan provokasyon ve kışkırtma bu platformların en belirgin özelliği haline geldi. Binlerce insanın bunlar yüzünden hayatı karardı.
Burada şirketlerin tavrı kadar rahatsız edici bir diğer durum ülkemizdeki muhalefetin kaypak tutumudur. Türkiye egemenlik hakları çerçevesinde bir adım atıyor, ancak şirketlerden önce meselenin öncesine arkasına bakmadan 'biz bundan nasıl menfaat sağlarız' diyen muhalefet partileri ayağa kalkıyor.
Bu platformların ayyuka çıkan sansürcülüğü, bunların karşısında kağıttan kaplana dönüşenler ülkemizi tenkit etme konusunda aslana dönüşüyorlar. Özgürlükleri savunmak böyle olmaz."