Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 369 adet tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış programında tek seferde toplam yatırım bedeli 53 milyar lirayı bulan projeleri resmen hizmete aldıklarını ve aralarında baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 369 farklı tesisin 66 ilde yaşayan vatandaşlarla birlikte tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
Açılışını yaptıkları eserler içinde özellikle 3 tanesinin ön plana çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temelden yüksekliği 135 metre olan Mersin Pamukluk Barajı ile toplam 282 milyon metreküp su toplanacak. Projemiz Mersin'in uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılama yanında yıllık 182 bin dekar araziyi suyla buluşturacak. Ayrıca üreteceği senelik 174 kilovat saat hidroelektrik enerjiyle ekonomiye 1 milyar 920 milyon lira katkı yapacak. Bir diğer önemli projemiz 541 milyon lira yatırım tutarına ve 5 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip Antalya Kapıçay Barajı’dır. Hem yıllık 5 milyon kilovatla elektrik üretecek hem de 18 bin 700 dekar araziyi sulayacak tesisin ekonomiye katkısı 350 milyon lirayı buluyor. Toplam 457 milyon liralık yatırım rakamıyla hayata geçirdiğimiz Kocaeli İhsaniye Barajımızla ilçemize yıllık 16 milyon metreküp içme suyu temin edeceğiz. Birazdan bu 3 barajımızın açılışını canlı bağlantı ile buradan gerçekleştireceğiz. Toplam 1,1 milyar metreküp su toplanacak. İnsanımıza 66 milyon metreküp sağlıklı içme suyu ve kullanma suyu temin edeceğiz. Ülkemiz genelinde 620 bin dekar araziyi suyla buluşturacak. Türkiye'nin 66 ilindeki 113 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacak. Türk ekonomisine yıllık bazda 5 milyar lira katkı Yapacak. 369 tesisimizin her birinin aziz milletimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan verdikleri sözleri yerine getirdiklerini belirterek, "Her zaman söylüyorum. Biz meydanlarda verdiği sözleri görerek gelince unutanlardan değiliz. Biz seçim döneminde esip gürleyip sonra sesi soluğu çıkmayanlardan da değiliz. Bilakis biz eserleriyle, yatırımlarıyla, projeleriyle konuşan bir hükümetiz. Biz Türkiye'nin 81 ili ve 922 İlçesinin tamamında ayak izi olan bir iktidarız. İşte bugün burada olduğu gibi ülkemizin neresine giderseniz gidin orada hükümetimizin bir eserini, hizmetini, mührünü mutlaka görürsünüz. Bilhassa tarım, ormancılık ve su alanlarında ülkemizin çevresini değiştiren eserlere imza atmanın bahtiyarlığı içindeyiz. Mevcutla hiçbir zaman yetinmiyor, hizmet halkamızı sürekli büyütüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızı, sayın bakan ve çalışma ekibini, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzü, yüklenici firmalarımızı, bu yatırımların ülkemize kazandırılmasına öncülük ettikleri için ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu eserlerin inşaatında emeği geçen mühendisinden, işçisine, her bir kardeşime, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Su kaynaklarımızın sınırsız olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üzerinde yaşadığımız yer kürenin yaklaşık üçte ikisi suyla kaplıdır. Fakat bu suyun yüzde 97 buçukluk kısmı deniz ve okyanuslardaki tarıma ve tüketime uygun olmayan sulardan oluşuyor. Yeryüzündeki toplam tatlı su potansiyelinin ise sadece bin de 10’undan istifade edebilme imkanına sahibiz. Kendi ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde su adeta sınırsız bir kaynak olarak görüyoruz. Bunun tamamen yanlış bir algı olduğunu burada etmek istiyorum. Suyla ilgili bilmeniz ve hiçbir zaman unutmamamız gereken ilk husus, su kaynaklarının sınırsız olmadığıdır” dedi.
Vatandaşları 'Bir damla da sen ol' parolasıyla yürütülen su verimliliği seferberliğine davet ederek, ”Suyumuzun yani geleceğimizin parmaklarımızın arasından akıp gitmesine hiçbir vatandaşımızın izin vermeyeceğine inanıyorum. Buradan 85 milyonun her ferdini 'Bir damla da sen ol' parolasıyla yürüttüğümüz su verimliliği seferberliğimize destek olmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin boşa harcanacak bir damla dahi suyu yoktur. Hele hele su kaynaklarımızı kirletmek, ihanete eş değer bir gaflet halidir. Yaz kış demeden, hayatının her safhasında suyu tasarruflu kullanan, suyun kıymetini bilen tüm vatandaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum. Hazreti Mevlana bundan 7 buçuk asır önce hikmet pınarından süzülen şu sözlerle tüm insanlığa seslenmiştir. Akıl sonradan ah çekmek için değil. Düşünüp tedbir almak içindir. Geleceği görüp tedbir almak akıllı, vizyoner, basiret ve feraset sahibi insanların alameti farikasıdır. Bunun için atalarımız sen işini kış tut, bahar çıkarsa bahtına demişler. Biz de bu tavsiyeleri rehber edinerek 21yılda her alanda olduğu gibi tarım ve sulama alanında da tarihi nitelikte adımlar attık. Suyu doğru yöneten, suyu verimli kullanan ve su gibi aziz milletimizi suyla en iyi şekilde buluşturan politikalara yatırımlara ağırlık verdik” diye konuştu.
İHA