Bursa’daki vatandaşlar arasında nam salmış olan Deli Ayten’in hayatını kaybetmesinin ardından 31 sene geçmiş olmasına rağmen, onun hikayeleri tüm Bursalılar tarafından günümüzde bilinirliğini korumaya devam ediyor.

Tüm çarşının esnafın çok sevdiği, her sabah aynı saatte poğaçasını alan her akşam aynı saatte evine dönen Bursa’nın ‘ünlü ismi’ Deli Ayten’in hikayesi sadece Bursalılar tarafından değil, duyanın dinlemeden geçemeyeceği hikayelerden. Peki, kim bu davullu cümbüşlü Deli Ayten…

DELİ AYTEN KİMDİR?

Bursa sokaklarının en tanınan isimlerinden biri olan Deli Ayten’in yaşam hikayesi de kendisi kadar ilginç. Bilinene göre; Deli Ayten ismiyle bilinen Ayten Şenışık, 1935′te Kamberler’de dünyaya geldi. Fakir bir roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Ayten, 3 yaşında menenjit geçirmesi sonrası tedavisizlikten dolayı beyninde kalıcı hasarlar meydana gelmiş.

Çocukluğu da bir garip geçen Deli Ayten 16-17 yaşlarında, kendisi gibi garip olan alkolik Cümbüş Hasan (Bayındıroğlu)’a aşık olmuş. Ailesi kendisi gibi hem garip hem de üstüne alkolik olan Cümbüş Hasan’a ilk önce vermek istemeseler de ardından bir şekilde evlenmesine izin verilmiş.

Alkolik Cümbüş Hasan’ın sorunları üstüne Ayten’in de deliliği derken, evlilikleri iyi gitmemeye başlamış. 1 buçuk zor dayanılan evliliğin ardından, alıp başını giden alkolik Cümbüş Hasan kendisini meyhanelerde bulmuş ve meyhane masalarında da ölmüş.

Ayten’e, Cümbüş Hasan’ın öldüğü haberi verilmesinin ardından, Ayten ‘Şenışık’ soyadını yavaş yavaş bırakarak, yerini Deli Ayten’e bırakacak şekilde yaşamaya başlamış.

Omuzların renk renk çantalar asan, bir eline aldığı cümbüşü, diğer eline aldığı davulu ile Bursa’nın sokaklarında dolaşmaya başlamış Deli Ayten. Çarşı esnafı Deli Ayten’i arada bir kızdırsa da bütün çarşı esnafı onu tanır ve bilirmiş.

CENAZESİNE 3 BİN KİŞİ KATILDI

12 Mart 1992 gününde Kızyakup Mahallesi’ndeki derme çatma kulübesinde cansın bedeni bulunmuş Deli Ayten’in. Ahmet Dai Cami’sinde kılınan cenaze namazı sonrası Pınarbaşı Mezarlığına defnedilmiş olan Deli Ayten’in cenazesine ise tam 3 bin kişi katılmış.

DELİ AYTEN HEYKELİ

2001 senesinde ise o dönemin Belediye Başkanı Hilmi Şensoy, Deli Ayten’in mezarını granit kaplatılması yönünde girişimleri sonucu, Deli Ayten üzerinde davullu bir fotoğrafı olan mezar taşına kavuşuyor.

Osmangazi Belediyesi Kızyakup Mahallesi’nde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Kamberler Tarih ve Koordinasyon Parkı inşa edilmesi ile birlikte, parka aralarında Osman Gazi, Orhan Gazi, Ahmet Hamdi Tanpınar, Zeki Müren’in de bulunduğu ünlülerin büst ve heykelleri dikiliyor.

Dönemin Belediye Başkanı Recep Altepe’nin önerisiyle Deli Ayten’in parka dikilmek üzere bir heykeli yaptırılıyor. Fakat o dönemin Saadet Partisi Bursa Gençlik Kolları tarafından, tarihi ünlü isimlerin yer aldığı büstlerin yanında Deli Ayten’in heykeli istenmeyerek, protesto ediliyor.

Konu Belediye Meclisin’e kadar varsa da Belediye Başkanı Recep Altepe, geri adım atmayarak, “Deli Ayten’in Bursa’da yaşamış, yaşı 30’u aşmış herkeste bıraktığı bir hikaye ile bilinen biridir. Bir trajedi kahramanı olmasına rağmen, her sabah etrafına neşe ve sevinç taşımış olan bir insandır Deli Ayten” diyerek 2009 yılında Deli Ayten'in heykeli hak ettiği gibi dikilir.

Bursa’da taşıdığı birden fazla çantayla, cümbüş ve davul çalarak gezen Deli Ayten’in heykeli, ölümüne kadar yaşadığı roman mahallesinin kentsel dönüşümle park haline getirilen bölümüne dikilerek, oradan Bursa sokaklarını izlemeye başlar.