28 Temmuz 1402’de, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında Çubuk Ovası’nda yapılan Ankara Savaşı tarihte, Osmanlı Padişahı I. Bayezid’in esir düşmesi ve Osmanlı Devleti’nin 11 yıllık bir iç savaş dönemine girmesine yol açtı.

 Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen Ankara Savaşı, tarihin en önemli muharebelerinden biri olarak anılır. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan bu savaş, Osmanlı Padişahı I. Bayezid'in esir düşmesiyle neticelenmiş olup  bu sonuçla da Osmanlı Devleti, 11 yıl süren Fetret Devri'ne girdi. 

ÇUBUK OVASI'NDA KARŞI KARŞIYA GELDİLER

Anadolu’da Timur ve Bayezid’in birbirine gönderdiği küçümseyici ve tehditkar mektuplar, iki tarafı Çubuk Ovası'nda karşı karşıya getirdi.

28 Temmuz 1402 Cuma günü, savaş bugünkü Esenboğa Havalimanı’nın batısındaki Kızılca Köy deresinin Çubuk Çayı’na kavuştuğu, Kutuören, Yazır, Melikşah, İkipınar, Kızılca ve Dumlupınar köylerinin bulunduğu alanda gerçekleşti. Timur’un ordusu süvari ve fillerden, Bayezid’in ordusu ise piyade askerlerden oluşuyordu.

Bayezid’in 70-80 bin kişilik kuvvetine karşılık Timur’un ordusu iki katı büyüklükteydi. Savaşın kızıştığı anda Osmanlı yönetimindeki Kara Tatarlar ile Timur’un saflarına geçen Anadolu Beylikleri kuvvetleri, savaşın seyrini değiştirdi. Osmanlı sipahileri dağıldı ve tüm direnç piyadelere kaldı, ancak bu direniş yenilgiyi önleyemedi. 

Osmanlı Devleti, Ankara Savaşı ile ilk büyük yenilgisini aldı. Bayezid, Timur’un komutanı Mahmut Han tarafından Sarayköy çıkışındaki Yarma’da esir alındı ve kafes içinde Timur ve ordusuyla Anadolu'da gezdirildi.

FETRET DÖNEMİ BAŞLADI 

Savaşın sonunda, Anadolu'daki beylikler yeniden bağımsızlıklarını kazandılar ve Osmanlı Devleti'nde siyasi birlik bozuldu, fetret dönemi başladı. Bizans İmparatorluğu tehditten, Avrupa Devletleri ise istiladan bir süre kurtuldu. Ankara Savaşı sonunda Osmanlı Devleti, İslam dünyasında ve bölgede Timur İmparatorluğu'na karşı rakip olma gücünü kaybetti. Timur, batı seferinin sonunda Anadolu’yu yakıp yıkarak terk etti.

Savaşın sonunda, Çubuk Ovası ve çevresindeki köyler onarılamayacak yaralar aldı. Timur'un Çubuk'ta yaptırdığı tek faydalı eseri, Melikşah köyündeki açık hava hamamıdır. 

Polatlı 1926 Spor Kulübü taraftarlarıyla buluştu, moral depoladı! Polatlı 1926 Spor Kulübü taraftarlarıyla buluştu, moral depoladı!

Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi olarak Melikşah Hamamı'nı yerinde gözlemleyerek haberleştirmiştik. https://www.polatlipostasi.com/tarihi-sifa-kaynagi-meliksah-hamami-gun-yuzune-cikariliyor

Timur'un komutanlarından Esenboğa ve Mahmut Han’ın isimlerinin, yerleşim birimlerine verilerek günümüze kadar ulaştığı biliniyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN