Bilimsel adı Persea americano olarak bilinen avokado bir meyvedir. Kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz ve iri çekirdekli olmasıyla bilinir. Avokado tam olgunluğa toplanmasının ardından erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemeniz gereken bir meyvedir.
Avadonun Faydalaları
Avokado, diğer meyvelere nazaran sağlıklı yağ açısından oldukça zengin içeriklidir. İçinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici olarak görev yapar. Avokadoda bulunan vitaminler kanser hastalıklarına karşı da kalkan görevi görür desek yanlış olmaz. Aynı zamanda çok iyi bir Folat(folik asit) kaynağı olan bir meyvedir. Sağlıklı bir hamilelik için en önemli olan bu asit, yeni hücrelerin üretilmesine ve korunmasına fayda sağlar.
Göz, cilt ve saç sağlığı için de yararı olan avokado, içerisinde C vitamini, E vitamini, K vitamini, piridoksin (B6), tiamin (B1) niasin (B3), folat (B9), riboflavin (B2), pantotenik asit (B5) vitaminleri ve potasyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve manganez mineralleri ile lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitleri bakımından zenginlik taşır. İyi bir lif kaynağıdır. Ortalama bir avokado yaklaşık 250 kalori içerir ve bu kalorinin %75’inden fazlası iyi yağlardan oluşur. Lifli yapısıyla tok tutar, yemeklerde trans yağlar yerine sağlıklı bir yağ olarak da tüketilebilir.
Günde Yarım Porsiyon
Yapılan çok sayıda çalışma gösteriyor ki, avokado yemenin kolestrol gibi kan hastalığı risk faktörlerini ve ayrıca trigliseritlerini iyileştirebilir. Günde yarım porsiyon avokado tüketmek, erkeklerde total kolestrolün korunmasına fayda sağlar. Avokado gibi doymamış yağ asidi içeren besinlerin yaşa bağlı göz fonksiyon bozukluklarına karşı da koruyucu özellik taşır. Lutein, katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıkları riskini düşürür.
Avokadoyu kırmızı et alternatifi olarak vegan ve vejetaryenler gönül rahatlığıyla tüketilebilir.